IMAŠ PRAVI POSAO?

Komentari koji izluđuju umjetnike

19.01.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Jedan od izazova bavljenja umjetnošću odnosi se na reakcije ljudi koji često umjetnički posao doživljavaju kao čistu zafrkanciju, a umjetnike često počaste ponekim neumjesnim komentarom. Donosimo popis stvari koje ne biste trebali izgovarati prijateljima ili znancima čiji je poziv umjetnost

Portal Huffington post pozabavio se percepcijom umjetnika i komentarima koji ih nerviraju, a s kojima se nerijetko susreću.
Popis najiritantnijih stvari s kojima se susreću rezultat je kratke ankete, a svima može poslužiti kao neslužbeni vodič.

1.'Mora da je zabavno ne imati pravi posao.'
Komentar je koji je kao najiritantniji izdvojila ilustratorica i umjetnica Yumi Sakugawa. Česta je i vrlo slična reakcija popraćena s dozom nevjerice koji glasi: 'Ne, zbilja, koji je tvoj pravi posao?'

2.'Tvoje djelo izgleda sjajno. Isto takvo naslikao je i moj sinčić još u vrtiću.'
Nerazumijevanje umjetničkih radova definitivno je među omraženim reakcijama većini umjetnika.

3.'Obožavam vaša djela, gospodine Hirst.'
Propali pokušaj pogađanja imena umjetnika. Situacija u kojoj nadobudni promatrač umjetničkog djela susretne njegova autora te mu pokuša pogoditi ime, pri čemu debelo promaši, definitivno nije među omiljenima Kalupu Linzyju, a vjerujemo i brojnim drugima.

4.'Jako mi se sviđaju vaša djela. Jako bi me razveselilo primiti jedno na dar.'
Većinu umjetnika koji su sudjelovali u mini anketi nimalo ne vesele pokušaji žicanja radova.

5.'Jesi li razmišljao da promijeniš stil ili karijeru?'
Dobronamjerne ili ne toliko dobronamjerne kritike stvar su koja najviše nervira Daniela Maidmana, stoga sugerira da svakako treba preskočiti svako obezvrjeđivanje i kritiziranje umjetničkog rada.

6.'Ja bih tu dodala malo plave'.
Na tragu prethodnog još je jedna stavka koju bi trebalo izbjeći. Riječ je o sugestijama kako umjetničko djelo učiniti boljim. 'Nikada ne govorite umjetniku koliku veličinu, koju boju ili pak količinu obnaženosti treba uključiti u sliku', smatra Natalie Frank.

7.'Jesi li dosad nešto prodao?'
Pitanje je koje većinu nervira, a mogli bismo ga usporediti s pitanjem o broju preostalih ispita s kojim se susreću studenti.