GLUMAČKA SVINJARIJA

Kolinjem na Cvjetnom trgu najavljen film 'Svinjari'

06.02.2017 u 15:34

Svinjari – najuvrnutiji hrvatski film

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ino Zeljak

Bionic
Reading

Nesvakidašnjim performansom koji je proteklog vikenda šokirao mnogobrojne Zagrepčane na Cvjetnom trgu najavljen je film Ivana Livakovića 'Svinjari', kako stoji u najavi, najuvrnutiji hrvatski film

Reakcije prolaznika na performans sa svinjskim odojkom i krvlju umrljanim glumcima Senkom Bulić, Miranom Kurspahićem i Ivicom Gunjačom, kojima su na kolinju društvo pravile kolege Ivana Roščić, Iva Visković i Marina Redžepović, pokazale su da Hrvatska još nije spremna za ovakav film, koji u hrvatska kina stiže u ožujku ove godine.

'Svinjari' u produkciji Interfilma i Fos filma i u distribuciji Blitza su crna turbofolk komedija koja obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima u kojem se i najozbiljnije i najbolnije teme trivijaliziraju. Prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i kako će ljudi učiniti sve da zadrže svojih 15 minuta eksponiranosti.

Film je, kako se navodi u priopćenju, kombinacija humora 'Monty Pythona' i 'South Parka' za koje je karakteristična parodija, satira i crni humor. Za što vjerniji prikaz konstantnog bombardiranja vijestima, slikama i senzacijama kojima smo svakodnevno izloženi, uz važnu ulogu glumaca posebna je pažnja posvećena kostimima, scenografiji i rasvjeti.

U glavnim ulogama se uz spomenute glumce pojavljuje još Ana Maras Harmander, Marin Radman, Damir Poljičak i Nera Stipičević.

Buntovni iskorak hrvatske kinematografije s uvrnutom glumačkom ekipom i još uvrnutijim redateljem Ivanom Livakovićem, kojega su brojni filmski kritičari nazvali enfant terrible hrvatske kinematografije, u kinima se očekuje s prvim danima proljeća.