SUSRET KRATKOPRIČAŠA

Književnom kuhinjom započinje FEKP

27.05.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Povratak Jordija Puntija, gostovanje Pulitzerom nagrađene Elizabeth Strout te otvorenje uz omiljeni kulinarsko-književni događaj Hrvatski pisci kuhaju, dijelovi su bogatog programa ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče

Deveto izdanje Festivala europske kratke priče održava se od 30. svibnja do 4. lipnja na dvije lokacije, u Zagrebu i Rijeci.

Festival započinje jednim od najomiljenijih događanja - programom Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!, u sklopu kojeg će Senko Karuza, Zoran Ferić, Ivica Prtenjača i Robert Mlinarec pripremati delicije za festivalsku publiku u nedjelju 30. svibnja.

Llucia Ramis

Već prvoga dana na rasporedu je književna fešta katalonskih pisaca u zagrebačkom klubu Booksa. U goste dolaze mlada književnica Lolita Bosch, koja je u posljednjih pet godina objavila čak 10 djela, i Llucia Ramis, koja je prvu nagradu za kratku priču dobila još kao tinejdžerica, a danas objavljuje priče i romane. Vraća se i Jordi Punti, gost s festivala 2008. koji je u međuvremenu objavio svoj prvi roman 'Izgubljena prtljaga' te autor čuven po svojoj igri riječima, i Màrius Serra.

Svojevrsni hajlajt festivala gostovanje je dobitnice Pulitzerove nagrade za književnost 2009, američke autorice Elizabeth Strout. Tijekom svog posjeta Zagrebu i Rijeci, američka književnica predstavljat će hrvatska izdanja svojih romana 'Olive Kitteridge' i 'Amy i Isabelle' 1. lipnja u zagrebačkom Profilu, dok će je riječka publika imati prilike upoznati 2. lipnja.

Dolazi i jedan od najuglednijih pisaca engleskog govornog područja, dobitnik ovogodišnje prestižne nagrade Sunday Timesa za kratku priču – Novozelanđanin C.K. Stead. Autor romana 'Svi posjetitelji na obalu', 'Makutu', 'Srce nema ništa s tim, Katherine' i 'Zvao sam se Juda', koji je 2007. godine odlikovan Redom Novog Zelanda, najvišim odličjem u toj državi, gostovat će 31. svibnja i 1. lipnja u Zagrebu te 2. lipnja u Rijeci.

Mladi američki pisac Wells Tower predstavit će knjigu 'Sve poharano, sve spaljeno', ove godine prevedenu na hrvatski, koju je The New York Times proglasio jednom od 10 najboljih knjiga desetljeća, 31. svibnja u zagrebačkom Profilu. Pisac koji izbjegava autobiografske elemente, a publicistiku i beletristiku smatra radikalno suprotnim formama, u Rijeci će nastupiti u sklopu programa Kratke priče i pokoji ocean između 2. lipnja, zajedno sa Steadom i češkim prozaikom Jaroslavom Rudišom. Svestrani umjetnik Rudiš okušao se u nekoliko profesija te je bio od novinara do menadžera pankerskog benda, a 2002. godine primio je nagradu Jiři Orten za svoj prvi roman 'Nebe pod Berlínem'.

László Krasznahorkai

Irski duo, pisac Kevin Barry i urednik Declan Meade predstavit će novu irsku kratku priču na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1. lipnja, dok će dan kasnije španjolsku kratku priču predstaviti Oscar Sipán i Mario de los Santos.

Uz projekciju filma 'Werckmeister’s Harmonies', nastalog prema romanu 'The Melancholy of Resistance', zagrebačkoj publici predstavit će se kultni mađarski pisac László Krasznahorkai u Multimedijalnoj dvorani Studentskog centra 31. svibnja.

Od domaćih kratkopričaša koji će čitati na festivalu, tu su Maja Hrgović, autorica knjige 'Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo', spisatelj Zoran Malkoč, Zoran Tomić, autor knjige 'Pričine i drugi umišljaji', Neven Vulić, Senko Karuza i drugi.

Ulaz na sva čitanja i projekcije je besplatan, a za više informacija o programu posjetite internetske stranice festivala.