U MALOM POGONU TVORNICE KULTURE

Književna skupina Ri Lit reafirmira beletrističke vrijednosti

11.03.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Ri Lit novooformljena je književna skupina sastavljena od renomiranih riječkih književnih autora koji javnim istupima žele reafirmirati beletrističke vrijednosti i u Tvornici kulture 12. ožujka s početkom u 20 sati čitat će ulomke svojih radova

Devetoro autora (Tea Tulić Alen Kapidžić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Vlado Simcich Vava, Milan Zagorac i Zoran Žmirić) imaju samostalne i zbirne književne uratke, a mnogi od njih nagrađivani su prestižnim i laskavim nagradama (Prozak, književna nagrada Z. Tomičić, Sfera, Književno pero, VBZ natječaj…). Prepoznati izvan lokalnih i nacionalnih granica, članovi Ri Lita svojim manifestom u nastajanju, pojavnošću i javnim istupima koji uključuju čitanje radova nastoje potaknuti zatomljene vrijednosti književnosti na ovim prostorima.

Pritom se odupiru klasičnim okvirima komornog čitanja, pa stoga i njihovo okupljanje valja shvatiti kao određeni off projekt, bez namjere za zbirnim literarnim ujedinjavanjem, premda ne odbacuju ni tu mogućnost. Također, ovih devetero autora 'prva je postava' Ri Lita, svi autori koji dijele njihov svjetonazor i ljubav prema beletristici mogu postati dio tima. Autori Ri Lita zalažu svoja djela u ovakvu ideju, u želji da oslobode potencijale stvaratelja koji drže da njihovi radovi nemaju načina da se maknu od ladice ili računalnog foldera gdje su smješteni u nedostatku samopouzdanja.

Ri Lit otvoren je za sve, posrijedi je open source koji može svatko koristiti, za slušanje, za čitanje, za kritiku, za razgovore, za poticaj. Autori Ri Lita pripadnici su različitih generacija riječkih književnih autora, a nastup u Zagrebu drugo je njihovo pojavljivanje nakon riječke premijere održane pred prepunom dvoranom Filodrammatice, na Noći velikog čitanja, u siječnju ove godine. Nastup u Malom pogonu Tvornice neće biti repriza riječkog događaja budući da će neki od autora predstaviti i nove priče, pisane posebno za tu književnu večer! Devetero autora, pod imenom Ri Lit, ujedinit će prozne ulomke svojih objavljenih i novih radova stvarajući nov pristup percepciji književnih ostvarenja.