SPAS U ZADNJI ČAS

Knjige Pere Kvesića izbjegle lomaču

10.05.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Umjesto srednjovjekovnog prizora lomače, knjige Pere Kvesića ipak nisu završile u vatri te je spašeno svih tisuću primjeraka 'Uvoda u Peru K.'

Unatoč neizvjesnoj sudbini četvrtog izdanja Kvesićeva klasika iz 1975. koji je nakon odbijenica izdavača autor objavio o vlastitu trošku obećavši spaljivanje svih primjeraka koji u razdoblju od tri tjedna ne nađu vlasnika, knjigu 'Uvod u Peru K.' ipak čeka vedrija budućnost.

Samo dva dana prije isteka roka, u petak između podneva i tri sata poslijepodne, Profil, EPH i Tisak otkupili su preostalih petstotinjak primjeraka koji se nisu prodali u Booksi.

Paljenju transparenta prethodilo je zbrajanje preostalih knjiga

Književnik Pero Kvesić do zadnjeg trena odlagao je odati sudbinu knjiga. Sretnom raspletu prethodio je performans u kojem su u ulogama hostesa ili pak radne snage sudjelovali glumac i redatelj Filip Šovagović i glumac Ranko Zidarić koji su iznosili, zbrajali i preslagivali pakete knjiga te u rukama držali broj koji je svakih nekoliko minuta opadao da bi naposljetku završio na nuli.

Većina posjetitelja okupljena pred knjižarom Booksa, priželjkivala je i očekivala sretan kraj što se pokazalo točnim nakon što su pakete pokupila vozila spomenutih kupaca, a Kvesić je objavio da su promidžbeni plakati 'Spasimo knjige od vatre' jedino što je preostalo za spaljivanje. Tako je umjesto velike srednjovjekovne vatre i po nekima neetičnog, a bez dileme i neekološkog čina, pred Martićevom 14 d gorjela tek manja vatra.

Nakon svega, Pero Kvesić je svojim knjigama dospjelim u ruke, kako sam kaže – profesionalaca za prodajuknjiga, poželio svaku sreću. U kratkom govoru održanom po završetku performansa istaknuo je da je 'djelo 'Uvod u Peru K.' knjiga koja se ne treba dokazivati, o čemu svjedoče brojne kritike, kao i nebrojna pohvalna spominjanja'. 'Ako se nakon ovolike medijske prašine djelo ubrzo ne proda, nešto nije u redu s čitateljima, ili je nešto pogrešno na putu prema čitateljima, ili sve zajedno nije dobro', smatra Kvesić.

Pero Kvesić i Filip Šovagović potpalili su obećanu vatru

Pisac kojemu je neobična promocija naposljetku i zaslužila prodaju svih tisuću primjeraka, nakon svega kao zaključak ističe da je uvjeren da 'stanovnici Hrvatske još nisu shvatili da, ako je nešto dobro, to valja podržati'.

Iako je na račun provokacije zaokupio pažnju vodećih domaćih medija, a na noge digao i forumaše izazvavši polemike je li riječ o potezu očajnika, vrhunskom marketingu ili piščevom buntu protiv 'user friendly' kulture, njegova kampanja je više-manje uspješno završila. Piščevo zadovoljstvo vjerojatno bi bilo veće da su 'Uvod u Peru K.' pokupovali pojedinci zaljubljeni u knjige, no kako sam kaže, životni put ovog izdanja ipak se nastavlja, a na njemu će mu se zasigurno ispriječiti neki entuzijastični čitatelj.