SMIJEH SLOBODE

Knjiga o Feralu pobudila veliko zanimanje u Frankfurtu

15.10.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Knjiga Borisa Pavelića 'Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune', objavljena u izdanju nakladničke kuće Adamić iz Rijeke, predstavljena je u četvrtak u podne na hrvatskom štandu na 67. sajmu knjiga u Frankturtu

Na predstavljanju knjige posvećene povijesti toga satiričkog lista, uz autora su sudjelovali i osnivači i novinari Ferala Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić, uz moderaciju novinara Frankfurter Rundschaua Danijela Majića.

Predstavljanje je, rekao je za Hinu pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević, bilo vrlo uspješno i duhovito, a knjiga je izazvala veliko zanimanje publike i medija. Ta je knjiga važna jer nije samo zbir priloga, nego je riječ o kronici koja pokazuje što se s Tribuneom događalo kroz godine, a svaki je tekst postavljen u kontekst vremena, rekao je Stojsavljević dodavši da je u knjizi prikazana povijest lista, ali i okoline i autora.

Cijeli je nastup u Frankfurtu posvećen satiri, pitanju što je satira pa će se tako večeras u 20 sati u Bistrou u Muzeju Senckenberg održati tribina 'Smije li se to? O slobodi satire i medija' na kojoj će sudjelovati Ivančić, Dežulović, Lucić i novinarka berlinskog Tageszeitunga Doris Akrap, a sutra poslijepodne na štandu Frankfurter Rundschaua osnivači i novinari Ferala sudjelovat će u raspravi 'Sloboda i satira u vremenima ratova i nacionalizama' koju će moderirati Danijel Majić.

U povodu otvorenja hrvatskoga štanda danas u 17 sati održat će se Happy Hour, domjenak za književne agente, izdavače, pisce i prevoditelje a, kako je istaknuo Stojsavljević, očekuje se da će na 'hrvatski tulum' doći dvadesetak stranih nakladnika te predstavnici nekoliko jakih njemačkih izdavačkih kuća.

Interes za hrvatski štand je velik, napomenuo je, zanimanje pokazuju agenti i nakladnici iz Bugarske, Rumunjske, Rusije, Islanada, Slovenije, Srbije, ali i Kine i Turske, a naročito zanimanje za suradnju pokazali su Grci.

Frankfurtski sajam, na kojemu se do 18. listopada predstavlja dvadesetak hrvatskih nakladnika, Stojsavljević smatra posebno važnim jer taj sajam omogućuje kontakte, na njemu se predstavljaju autori koji onda gostuju na ostalim sajmovima, tu se pojavljuju agencije, tu se potpisuju ugovori pa je stoga važan i današnji domjenak.

Sutra navečer će se u muzeju Senckenberg održati i tribina na temu 'Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?', poslije koje će Lucić i Dežulović izvesti satirično-glazbeni performans 'Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju', a na hrvatskom će štandu u 13 sati biti, u suradnji s izdavačem Frankfurter Verlagsanstalt, predstavljen roman 'Bura. Priča o vjetru' austrijske autorice Ruth Ceha.

U subotu, 17. listopada bit će predstavljen časopis za kulturni život migranata hrvatskoga podrijetla u Njemačkoj 'Riječ – Das Wort'.

Frankfurtski sajam knjiga od srijede ujutro otvoren je za stručnu, a tijekom vikenda bit će otvoren i za široku publiku. Na Sajmu se predstavlja 7000 nakladnika iz više od 100 zemalja, a do nedjelje se očekuje oko 300 tisuća posjetitelja.

Hrvatski nastup u Frankfurtu organiziraju Ministarstvo kulture, udruga KURS iz Splita te književna agencija Sandorf iz Zagreba.