MJESEČEVE SJENE

Knjiga o autohtonim vješticama i spodobama noći

25.11.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Knjiga 'Mjesečeve sjene - O vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog kraja' bit će predstavljena u srijedu, 27. studenog u 19 sati u Hrvatskom društvu pisaca

Knjiga Zdenka Bašića bavi se pričama o vješticama i pokušava otkriti tko su zapravo bile vještice, koja je bila njihova uloga, jesu li bile samo zle i 'jele malu djecu', te je li, osim njih i općepoznatih vampira i vukodlaka, bilo još kakvih bića tame i sitnih noćnih sati.

Naglasak je pritom na autohtonim domaćim bićima (mrake, jankiće, nevidinčiće, pozoje, mure i ostale spodobe) koja su se šuljala po domaćim šumama i selima u neposrednoj okolici Zagreba, Medvednice i Samoborskog gorja.

Bašić tekstom i ilustracijom prikazuje sjećanja na dojmljive priče svojih baka koje su, kako sam piše u knjizi, 'oblikovale mnoge mirise i boje koje sada prepoznajem u vjetru'.

O knjizi će govoriti etnologinja i antropologinja Lidija Bajuk, povjesničarka umjetnosti Tončika Cukrov, urednica knjige Merima Nikočević Ibrahimpašić te autor knjige, redatelj i ilustrator Zdenko Bašić.

Na predstavljanju će nastupiti i ženski vokalni ansambl Lipe iz Siska.