GUBITAK ZA ZAGREB

Kino Europa neće biti adaptirano godinama i nepotrebno je iseljeno

26.11.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Izrada projektne dokumentacije kina Europa očekuje se tek u lipnju 2020., nakon čega će biti poznato koliko je sredstava uopće potrebno osigurati za obnovu zgrade, a imajući na umu da se Grad Zagreb u obnovi namjerava koristiti i fondovima Europske unije, na što će otpasti još najmanje godina dana, postaje jasno da će zgrada kina Europa još godinama čekati zatvorena, kao i da nije bilo nikakvog razloga da se iz nje brže-bolje iseli jedno od najuspješnijih i najvećih hrvatskih kina, piše Večernji list

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je u jeku skandala oko kina Europa 27. svibnja 2019. rješenje prema kojem im Grad Zagreb u roku od najkasnije 120 dana mora dostaviti detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju kina Europa. Taj rok prošao je još krajem ljeta, a na zatvorenom kinu Europa više nema ni skela koje su nakon izbacivanja ZFF-a davale dojam da se tamo nešto događa, piše Večernji.

Na pitanje je li Grad u zadanom roku ispunio svoj dio obveza, pročelnik Zavoda Stipe Tutiš rekao je da je 'u tijeku izrada konzervatorske dokumentacije koju izrađuju ugovoreni ovlašteni stručnjaci' te da se 'istraživanja i radovi na izradi projektno-tehničke dokumentacije nastavljaju'.

Prema informacijama iz Zavoda, do sada je obavljeno 'povijesno istraživanje arhivske i ostale dostupne dokumentacije, sondažno istraživanje vanjskih dijelova zgrade kao i snimanje vanjskih i unutrašnjih dijelova kina u 3D tehnologiji'.

Na isto pitanje, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Damir Lasić u svojem je odgovoru iznio javnosti nepoznat detalj – da se izrada projektne dokumentacije očekuje tek u lipnju 2020., nakon čega će biti poznato koliko je sredstava uopće potrebno osigurati za obnovu zgrade.

'Imajući na umu da se Grad u obnovi namjerava koristiti i fondovima Europske unije, na što će otpasti još najmanje godina dana, postaje jasno da će zgrada kina Europa još godinama čekati zatvorena, kao i da nije bilo nikakvog razloga da se iz nje brže-bolje iseli jedno od najuspješnijih i najvećih hrvatskih kina', piše Večernji.