ZBOG NEIZVJESNOG SUDSKOG PROCESA

Kino Europa ključeve ipak predaje Gradu Zagrebu: 'Nismo zaslužili samo preživljavati'

28.06.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Iako su 31. svibnja primili obavijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj Uprava Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival (UO ZFF) do daljnjega ostaje u prostoru kina Europa, vodstvo kina ipak je odlučilo Gradu Zagrebu predati ključeve

Rješenje Trgovačkog suda od 31. svibnja probudilo je nadu u drugačiju budućnost kina, a posebno u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti, navode UO ZFF, ali ta odluka tek je privremena mjera, a ne trajno rješenje.

'Rad kina trenutačno ovisi o odlukama koje će se donijeti na budućim ročištima, a o završetku i konačnom ishodu sudskog procesa možemo tek nagađati. Takva pozicija stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća, što nam onemogućuje da program izvodimo na dosadašnjoj razini kvalitete. U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu', stoji u priopćenju koje je UO ZFF poslao danas.

  • +20
Kino Europa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kino Europa, poručuju u njemu, izraslo je iz potrebe filmske zajednice i građana Zagreba.

'Brojne manifestacije koje su se u njemu održavale i više od sto tisuća posjetitelja na godinu dovoljno govore u kojoj je mjeri ono funkcioniralo kao vitalni segment zagrebačkog kulturnog i društvenog života. Kino Europa bilo je mjesto s kojim smo se ponosili, središte kulturnog života Zagreba, i ono nije zaslužilo samo preživljavati', navodi se u priopćenju u kojemu UO ZFF ističe kako im je osnovni cilj svih dosadašnjih nastojanja bio osigurati kontinuitet rada kina na na zadovoljstvo svih građana i građanki ovoga grada.

'Iako u tome, nažalost, nismo uspjeli, naše zalaganje ipak je dovelo i do nekih konkretnih rezultata. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja rješenje kojim obvezuje Grad Zagreb da izradi 'detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana'. Svjesni smo da se to može činiti kao malo postignuće, ali s obzirom na to da u gradskom proračunu i dalje ne postoji ni nacrt projekta ni budžet za njegovu realizaciju, pozdravljamo svaki korak prema transparentnom donošenju odluka i rješavanju problema na koje smo godinama upozoravali gradske vlasti i redovito ostajali bez ikakve reakcije i odgovora', navodi UO ZFF dodajući da će s velikom pažnjom pratiti razvoj situacije oko kina Europa.

'U međuvremenu vam zahvaljujemo na podršci tijekom protekla tri mjeseca', poručuju. Kad je Grad Zagreb u travnju objavio da dosadašnjoj upravi kina Europa neće produljiti ugovor o najmu te da moraju iseliti do 1. lipnja zbog navodne renovacije, građani su 9. travnja organizirali prosvjed pod nazivom 'Ne damo kino', a u znak podrške Matiću i ekipi u međuvremenu se oglasio niz predstavnika hrvatskih i europskih institucija i profesionalaca. Među njima su i slovenski filozof Slavoj Žižek, američka glumica i kćerka Charlieja Chaplina Geraldine Chaplin, generalni direktor mreže Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux te tim Sarajevo Film Festivala.