MEĐUNARODNI FESTIVAL

Kineski umjetnici spektaklom u HNK otvorili Eurokaz

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2009 22:51
  • Objavljeno 20.06.2009 u 22:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstavom "Sedam dasaka varke" Aureliena Boryja - spektaklom s četrnaest kineskih umjetnika, glumaca i akrobata, u subotu je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu otvoren 23. međunarodni festival novog kazališta "Eurokaz".

Kineski umjetnici u predstavi su, suprotstavljanjem tradicionalnih cirkuskih vještina i geometrijskih forma, metaforički ispričali priču o čovjekovu suprotstavljanju različitim silama prirode i društvene zajednice.

Balansirajući između plesa, cirkusa i fizičkog teatra predstava je zasnovana na kineskoj slagalici tangramu, a kombinacijama njezinih sedam dijelova postignuta je geometrijska metaforika i razne kombinacije beskonačnosti, navodi se u programskoj knjižici predstave, nastale u produkciji Compagnie 111 i Scenes de la terre.

Za razliku od ove prve festivalske predstave ostale će se, kako je najavljeno, baviti odnosom teatra i smrti, što je i središnja tema ovogodišnjeg "Eurokaza" koji će obuhvatiti širok spektar pogleda na temu, od smrti teatralizacije do teatralizacije smrti.

Kao središnji događaj najavljen je multimedijalni projekt "Tertulia" argentinskih umjetnika Nicolasa Varchauskog i Eduarda Molinarija, koji je 2005. izvođen na groblju La Recoleta u Buenos Airesu, a prilagođen hrvatskom kontekstu sada će se izvesti na Mirogoju.

Britanska skupina "Forced Entertainment" govori o ubijanju kazališta u "predstavi koja je umrla prije svoje izvedbe", dok nizozemska grupa "Hotel Modern" u predstavi "Kamp", s oko tri tisuće minijaturnih lutkica, rekonstruira Auschwitz i mehanizam tvornice smrti.

Simboličkim prostorima smrti bavi se projekt "Knjiga mrtvih" jednog od osnivača "Kugla glumišta" Zlatka Burića Kiće, koji za predložak uzima iščitavanje različitih dokumentarno-pseudodokumentarnih tekstova i hiperrealističnih slika iz svakodnevnoga života.

Kroz dokumentarni film predstavit će se posljednja predstava mađarskog redatelja Petera Halasza, koji je, kada je saznao da mu preostaje par mjeseci života, inscenirao vlastiti pogreb.

U popratnom programu predstavit će se knjiga "Dijalozi o Gavelli" Eurokazove biblioteke o novom pristupu djelu tog redatelja.

Predstave 23. "Eurokaza", koji će trajati do 28. lipnja, izvodit će se još u ZKM-u, na Sceni Travno i u SC-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi