STANJE U KLADIONICI

Kenijac Ngugi wa Thiong'o izgledan kandidat za Nobela

04.09.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Istaknuti kenijski književnik Ngugi wa Thiong'o jedan je od najizglednijih kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, najnovije je predviđanje kladioničke tvrtke Ladbrokes

Šanse da upravo Ngugi wa Thiong'o postane sljedeći laureat najprestižnije književne nagrade u svijetu porasle su s 33/1 na 10/1, priopćio je Ladbrokes.

Time se Ngugi svrstao na drugo mjesto, uz bok alžirskoj spisateljici Assiji Djebar i odmah iza Japanca Harukija Murakamija, koji se s omjerom 5/1 na kladionicama nalazi na prvome mjestu izglednih kandidata.

Kenijac je već jednom bio u užoj utrci za Nobela - 2010., no nagradu je tada odnio Mario Vargas Llosa.

Među njegovim se knjigama ističe "Caitani Mutharabaini" (Vrag na križu), roman koji je napisao na toaletnom papiru dok je bio u zatvoru gdje je završio zbog drame "Ngaahika Ndeenda" (Oženit ću se kad odlučim), u kojoj je kritičan prema kenijskim društvenim nejednakostima.

342311, 331885, 338168, 317506Philip Roth
, koji je nedavno odlučio prestati pisati romane, na kladionici stoji na 16/1, kao i slavni Čeh Milan Kundera i sirijski pjesnik Adonis.

Roth je svoj posljednji roman "Nemezu" objavio 2010. "Što sam napravio, napravio sam", kazao je tad. "U životu ima i drugih stvari pored pisanja i objavljivanja fikcije. Nevjerojatno je da sam to otkrio tek ovako kasno u životu", dodao je.

Ladbrokes je kladionicu za Nobelovu nagradu za književnost 2014. otvorio čim je Kanađanka Alice Munro proglašena prošlogodišnjom laureatkinjom.

Točan datum objave ovogodišnjih laureata još uvijek nije obznanjen, no Švedska akademija nagrade obično dodjeluje u prvoj polovici listopada.