PARTY NEOVISNIH KAZALIŠTA

'Kazalište postoji i izvan velikih žutih kuća'

29.01.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Nakon lanjske Burze neovisnih kazališta i kazališnih družina, ove su subote kazalištarci organizirali party u zagrebačkom Funk clubu. Uz gledanje isječaka iz predstava, najavili su novu burzu

Neovisna kazališna scena počela se udruživati 2010. godine, a danas ima više od dvadesetak članova. Lani su u rujnu, na početku kazališne sezone, održali prvu Burzu neovisnih kazališta i kazališnih družina, a druga se priprema za kraj kolovoza.

Brojke koje su iznijeli Marko Torjanac, osnivač Planet Arta, i Vitomira Lončar, ravnateljica Male scene, najbolji su dokaz zašto neovisni moraju djelovati udruženo. Oni proizvode 50 posto premijernog i repriznog kazališnog repertoara u Hrvatskoj, a za to dobivaju 0,03 posto sredstava koja se izdvajaju za teatar.

'Cilj nam je dokazati da kazalište postoji i izvan velikih žutih kuća', rekla je Vitomira Lončar i dodala: 'I to sasvim drugačiji, slobodniji i inventivniji teatar.'

U sklopu partyja, gledatelji koji su pretrpali podrum kluba mogli su uživati i u ulomcima iz predstava 'Gola u kavezu' kazališta Moruzgva, 'Osobna iskaznica' Act Laba, 'Terapija' Teatra Rugantino, 'Tko je ovdje lud?' Planet Arta i 'Sanatorij Zelengaj' kazališta Svarog, te točku Tvornice lutaka koju je posebno za ovu prigodu napisao Mario Kovač.


Na improviziranoj sceni, na čijem su se rubu glumice i 'kostimirale' za svoje uloge, vidjeli smo: Jelenu Vukmiricu, Natašu Dangubić, Anu Begić, Eciju Ojdanić, Gordanu Gadžić, Nataliju Đorđević, Marka Torjanca, Dubravka Sidora i druge.