MUCALOVA SAMOOBRANA

Kazalište nije tvornica bloketa!

28.02.2012 u 13:51

Bionic
Reading

V. d. intendanta splitskog kazališta Duško Mucalo danas je sazvao konferenciju za medije zbog činjenice da je, kako on sarkastično navodi, financijski izvještaj HNK Split trenutačno najvažnija tema nakon Sirije i mljekara

'Nije točno da smo mi dva i pol milijuna kuna u minusu, realan minus je točno 1.492.334 kune i ja ću se osobno pobrinuti da i taj minus, ponajviše zbog tri nove premijere, u sljedećih šest mjeseci svedem na nulu. Kazalište nije tvornica bloketa, mi proizvodimo kvalitetan sadržaj i to košta', rekao je Duško Mucalo novinarima kojih su ovaj put bili znatno brojniji nego inače.

Mucalo je nastavio s financijskim akrobacijama i nadalje tvrdio da je bez tri premijere minus još manji oko 300 tisuća kuna, a razlog za to su, po njegovu mišljenju, troškovi prošlogodišnjeg Splitskog ljeta. 'Meni je to bilo nametnuto, velike troškove su napravili Nikša Bareza i Senka Bulić. To su bile skupe predstave, na kojima je bilo manje posjetilaca nego prethodne godine. HNK Split u prošloj godini, unatoč vidljivoj krizi, ima čak četiri tisuće gledatelja više nego godinu prije. Ja to smatram dobrim rezultatom', naglasio je Mucalo.

On nadalje tvrdi da su se, primjerice, igrale reprize i postavljale jeftine produkcije, moglo se biti tri milijuna kuna u plusu te ponovio da kultura košta i da se ne proizvode bloketi. 'Politika je na ovo mjesto dovela Ivu Sanadera, Radu Perkovića, Mani Gotovac, Milana Štrljića, tako i mene, pa ja s politikom mogu i otići. Ali ovo sada je hajka na mene, ništa drugo', nastavio se braniti Mucalo, koji je napomenuo da je razgovarao i s ministricom kulture Andreom Zlatar, s kojom se složio u nekoliko točaka.

Mucalo kaže da se trenutačna produkcija priprema redovito, bez obzira na to tko bude za dva tjedna na njegovom mjestu, navodeći pritom predstave Kafke, Virginije Woolf i koncert Stabat Mater. Naglasio je da se HNK Split sa 92 posto sredstava financira od Grada Splita i da izdvaja splitski balet kao najbolji u regiji te zbor i orkestar. Odbacio je pitanje i primjedbe Jasena Boke koji je došao u funkciji izvjestitelja i rekao da će s njim razgovarati isključivo na sudu te nastavio odgovarati na upite ostalih novinara izrazivši nadu da će nastaviti raditi svoj posao.