RIJEČKA ATRAKCIJA

Kako napreduju radovi na Titovom 'Galebu' koji će uskoro postati brod-muzej

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 25.08.2020 10:17
  • Objavljeno 25.08.2020 u 10:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U brodogradilištu 'Viktor Lenac' završeni su planirani radovi na brodu 'Galeb' te je danas oko 8.30 sati započeo tegalj broda natrag u brodogradilište u Kraljevici gdje će se nastaviti radovi na obnovi i preuređenju broda u muzej, javljaju iz Grada Rijeke

'Tijekom dokovanja u brodogradilištu Viktor Lenac na brodu Galeb izvedeni su radovi pranja podvodnog dijela broda, ispuštanja zaostalih tekućina iz tankova dvodna s odstranjivanjem taloga, izmjena čeličnih limova na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, ugradnja Zn anoda, čišćenje osovinskih vodova i osovina kormila, demontaža sidara s uređenjem i antikorozivnom zaštitom te ponovnim vraćanjem, priprema površine podvodnog dijela trupa, pranje i pjeskarenje te antikorozivna zaštita. Navedeni radovi trajali su mjesec dana', kažu iz Rijeke.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Rijeka

Radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod-muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, obavlja tvrtka Dalmont d.d. iz Kraljevice.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Rijeka

'Uz navedene radove izvedene u 'Lencu' do sada su izvršeni i radovi na kompletnoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža tikovih trenica s paluba, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju. Izvršeni su i radovi na djelomičnoj izmjeni čeličnih limova nadgrađa te je obavljena demontaža i zbrinjavanje zidnih i stropnih drvenih obloga, ugradbenog namještaja i vrata', kažu iz Grada Rijeke.

  • +16
  • +13

Tegljenje broda Galeb

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Projekt obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej dio je projekta 'Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine' za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'.

  • +18
  • +15

Titov Galeb

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!