NEOBIČNA 'INVAZIJA UMA'

Kako je Philip K. Dick spasio život svom sinu

17.05.2014 u 08:08

Bionic
Reading

'Kao da sam cijeli život bio lud, a odjednom sam došao k svijesti', opisao je svoje transcendentalno iskustvo slavni znanstvenofantastični pisac Philip K. Dick, kojem je 'invazija uma' i nova 'inteligencija' pomogla da spasi život svog sina i počisti loše stvari iz života

Književnik Philip K. Dick opisuje u intervjuu kako je doživio transcendentalno iskustvo nakon operacije zuba 1974. godine.

Slavni znanstvenofantastični pisac, proslavljen djelima 'Sanjaju li androidi električne ovce', 'Ubik' i 'Čovjek u visokom dvorcu', nakon operacije umnjaka primio je dozu lijekova protiv boli te je upravo u tom trenutku doživio neobično iskustvo.

U intervjuu s Charlesom Plattom opisao ga je kao 'invaziju uma transcendentalnom racionalnošću'.

'Bilo je to kao da sam lud cijeli život i odjednom sam postao razuman, došao k svijesti', kazao je.

Iskustvo je velikim dijelom utjecalo na njegov rad i postalo osnova knjige 'VALIS', akronima za 'Vast Active Living Intelligence System'.

Poslušajte dio intervjua u kojem objašnjava utjecaj na nastavak svog života. Posebice nakon što je novopronađena ženska inteligencija, kako ju je pisac doživio, otkrila da je njegov sin imao nedijagnosticiran defekt pri rođenju koji je bio potencijalno fatalan. 'Njen' uvid pokazao se istinitim i spasio dječakov život.

'Četvrtkom i subotom mislio sam da je riječ o božanskoj intervenciji, ali utorkom i srijedom, sumnjao sam na vanzemaljce. Ponekad sam se bavio spekulacijama o sovjetskim telepatskim transmisijama', objasnio je u intervjuu.