GRUPA: ILI_ILI

Kako izgleda proces nastanka visećih lampi?

20.09.2013 u 11:55

Bionic
Reading

U utorak 24. rujna u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba STUDIO GRUPA: ILI_ILI. Izložba je dio programa Carte blanche, u kojem pozvani autori, dobitnici nagrada na Izložbi hrvatskog dizajna 1112, dobivaju otvoren prostor i odriješene ruke da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog dizajnerskog djelovanja u galerijskim uvjetima, s naglaskom na svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju

Načini predstavljanja u ovoj seriji variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa i kombinacija svega navedenog.

U tom smislu Grupin galerijski nastup polazi od projekta kojim su trenutno gotovo u potpunosti zaokupljeni – pripreme za masovnu proizvodnju rada ili_ili. Projekt ili_ili dosad je već prošao dugačak put od natječaja koji je Grupu prema propozicijama trebao povezati s partnerom (obrtnikom, proizvođačem), preko hrabre odluke prema kojoj je dizajnerski studio odlučio potpuno samostalno ući u čitav proces, do nekoliko izložbenih predstavljanja (1112, Neobični scenariji, Solid Acts – Design from Croatia) i visoke eksponiranosti u domaćim i stranim medijima.

Izložba će predstaviti proces nastanka visećih lampi ili_ili kroz različite vidove dokumentacije i prezentacije, a istodobno reinterpretirati sam prostor galerije kao svojevrstan ambijent ili laboratorij što demonstrira različite mogućnosti i varijacije ovog modularnog dizajnerskog proizvoda.

Grupa je svoju karijeru započela dizajnom linije namještaja od masivnog drva za tvornicu Artisan, za koji je nagrađena Edidom 2009. (Elle Decoration International Design Award) u kategoriji Mladi dizajner. Godine 2010. razvijaju vlastiti brend Grupa products pod kojim proizvode i distribuiraju Model lampe, jastuke Pilot i Ili_ili modularne lampe.

Za tvornicu Kvadra razvili su sjedeću garnituru 3angle, za koju su nagrađeni na izložbi HDDa 2011/2012. u kategoriji najbolji produkt dizajn. Uz produkt dizajn, Grupa prakticira  dizajn postava izložbi te scenografije.