IZLOŽBA '135 KILOMETARA'

Kako izgleda kada I-gle odijevaju prostor?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2012 11:07
  • Objavljeno 08.02.2012 u 09:40
135 kilometara (02)

135 kilometara (02)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dizajn.hr/ I-gle

Izložba '135 kilometara', modnog dizajnerskog studija I-gle, instalacija kojom autorice Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin svoj osnovni medij izražavanja istražuju u svim njegovim aspektima izmičući iz klasične relacije između tijela i odjevnog predmeta, otvorena je u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD)
Dizajn.hr/ I-gle

Dizajn.hr/ I-gle

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dizajn.hr/ I-gle

Istaknuti modni dvojac napravio je instalaciju, svojevrsno 'odijevanje prostora', upravo za galeriju HDD-a. Naborana tkanina od prepletenih najlonskih niti, spuštena sa stropa do tla, asocira na kružni zastor, stalaktit ili stup, a kontekstualizira se kroz interakciju s publikom, sinergiju s prostorom i materijal. Naziv izlože točna je duljina najlonskog konca korištenog za taj rad.

Instalacija je nastavak onoga čime se bavimo u modnom dizajnu koji je strogo funkionalan, ali u ovom slučaju parametri koje inače koristimo oslobađaju se funkcionalnosti i naš izraz predstavljen je u samoj formi, rekla je Nataša Mihaljčišin. Izložba je dio ciklusa autora nagrađenih u pojedinim kategorijama na bijenalnim 'Izložbama hrvatskog dizajna', dodala je.

Po riječima voditelja galerija Marka Goluba, tekstilne kompozicije na izložbi, kao i u prethodnim radovima autorica, jednom izloženom 2009. u galeriji HDD-a i drugom koji je integralni dio dizajna Hotela Lone, u jednakom su raskoraku i od funkcionalnosti i od dekora, a predstavljaju način na koji I-gle nastoje ući u izravan dijalog s prostorom i postavkama vlastitog djelovanja u modnom dizajnu.

Izložba svjedoči o procesu, čak i ako on nije eksplicitno prikazan, jer je osnovni problem predstavljanja modnog dizajna u galerijskom kontekstu što odjevni predmeti u njemu postaju statični objekti, zakinuti za svoje bitne dimenzije i istrgnuti iz vlastitog prirodnog multimedijalnog prezentacijskog okvira, ustvrdio je Golub.

Ciklus izložbi u HDD-u dizajnerima daje prostor da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog djelovanja u galerijskim uvjetima. Načini predstavljanja variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa. Izložba '135 kilometara' studija I-gle ostaje otvorena do 24. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi