IZLOŽBA

Kako hrvatski fotografi vide raznolikost i toleranciju?

07.02.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Izložba digitalne fotografije pod nazivom 'Lica raznolikosti' (Faces of Diversity), otvorena je u galeriji Fotokluba Zagreb, prva je izložba digitalne fotografije u toj galeriji, istaknuo je na otvorenju predsjednik Fotokluba Zagreb Damir Tiljak

'Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj organiziralo je tu izložbu u suradnji s Fotoklubom Zagreb i magazinom National Geographic Hrvatska kako bi, kroz fotografiju, mladi u Hrvatskoj mogli izreći što je za njih raznolikost', istaknula je tajnica za kulturu američkoga veleposlanstva Sreelakshmi Sita Sonty

Na natječaj su pristigle 174 fotografije, u završnom izboru ocjenjivački sud prihvatio je za izlaganje 28 fotografija, te dodijelio tri nagrade.

Prvu nagradu u dobnoj skupini od 14 do 18 godina dobio je Robin Pretković za crno-bijelu fotografiju i to, istaknuo je glavni urednik Nacional Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić, jednoglasnom odlukom žirija koji smatra da je rad slojevit i snažno prikazuje raznolikosti u generacijskoj dobi, imovinskom stanju i životnoj dinamici.

Kad je pak riječ o drugoj dobnoj skupini žiri se nije mogao odlučiti između dviju fotografija pa je tako odlučio nagraditi obje autorice. Tako je Dora Bilandžić dobila nagradu - mjesečni tečaj fotografije po izboru u Fotoklubu Zagreb i to za fotografiju koja na hrabar način pokazuje prihvaćanje raznolikosti u našem društvu te izražava snažnu simboliku staroga i novoga, prošlosti i budućnosti, duhovnih i materijalnih promjena.

Margarita Uhoda dobila je specijalnu nagradu National Geographica za promoviranje tolerancije unutar međunarodne raznolikosti.

Svečanost je bila i prigoda za predaju još jedne nagrade i to nagrade američkoga veleposlanstva studentici iz Istre Marijani Smolić koja je na internetskoj izložbi u organizaciji međunarodne društvene mreža 'Excgangesconnect' osvojila sedmo mjesto između više od dvije tisuće fotografija iz 32 države za fotografiju para koji pleše tradicionalni istarski ples balon ili balun.

Svi zainteresirani mogu do 29. veljače vidjeti kako mladi hrvatski fotografi 'vide' različite tipove raznolikosti - spolne, vjerske, etničke, jezične, dobne i sve druge koje postoje u hrvatskome društvu.