NAGRADNJAČA

Kakav je zapravo bio James Joyce?

19.04.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Kakav je zapravo bio James Joyce? Povučen i smrtno ozbiljan, kao što mnogi smatraju, ili će pravo lice legendarnog književnika tek biti otkriveno

Nova knjiga u nakladi izdavačke kuće Edicije Božičević 'Joyce kakvog smo poznavali' autora Ulicka O'Connora donosi sjećanja Joyceovih prijatelja i suvremenika.

Objavljena je s namjerom da upozna čitatelje s dijelom Joyceove osobnosti koja je široj javnosti dosad bila nepoznata, rušeći tako predrasude o jednom od najvažnijih svjetskih književnika, kao povučenoj, ozbiljnoj osobi zatvorenoj u svoj stvaralački svijet.

Čitatelje će zasigurno iznenaditi novi Joyce, otvoren, šaljiv, sportski tip, kojeg ni svjetska slava nije promijenila.

Sabrana sjećanja Williama G. Fallona Eugena Sheehyja Padarica Columa Arthura Powera Seana Lestera na Joycea kao školskog prijatelja, kolegu ili pak sugrađanina vrijedne su crtice iz života kroz koje nam pravi pisac remek-djela 'Uliks' postaje bliži.

Zajednička tema pet memoara objavljenih u djelu Joyceova je opsjednutost rodnim gradom. U svom prikazu sudac Sheehy opisuje Joyceov odgovor na pitanje njegove sestre Hanne, zašto gotovo sve što je napisao govori o Dublinu: 'Jedna engleska kraljica rekla je da će, kada umre, na njezinu srcu biti ispisana riječ Calais. Na mom će pronaći riječ Dublin.'

Autor Ulick O'Connor rođen 1928, u Rathgaru u Irskoj, književnik je povjesničar i kritičar. Studirao je na University College Dublin i u New Orleansum, a piše poeziju, dnevničku prozu, književnu kritiku i biografije. Godine 1985. dobio je nagradu Irish-American Institute's Literary Award.

POKLANJAMO VAM TRI PRIMJERKA KNJIGE! Na adresu kultura.tportal@t-com.hr pošaljite svoje podatke (ime, prezime, adresu).