PREMIJERA U KNAPU

Kad maske padnu, može li ljubav preživjeti?

13.10.2014 u 17:11

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište KNAP jesensku sezonu otvara u četvrtak 16. listopada premijerom predstave "Garderoba" u režiji Paola Tišljarića, prema istoimenu dramskom tekstu Dore Gelo koji problematizira muško-ženske odnose

Predstava je nastala u suradnji s umjetničkom organizacijom Točka na I a njezini su glavni protagonisti ljudi zaposleni u kazalištu.

No, kazalište je toliko važan dio njihova odnosa da više nisu sigurni u kolikoj mjeri njihov posao utječe na njihov život i obrnuto, te može li par, koji kao da je svjestan da je sve što govore jedno drugome zapravo upućeno gledateljima u kazalištu, uopće odvojiti privatni život od poslovnog.

Kako se ističe u najavi, pitajući se je li ljubav samo (garde)roba, predstava garderobu – inače u kazalištu mjesto skriveno od očiju javnosti - 'okreće na vanjsku stranu'.

'Na taj način i garderoba postaje pozornica na kojoj likovi uživaju iznositi dotad skrivene stvari na vidjelo; toliko uživaju u istini koju si govore prvi put da se ta istina čini poput laž', dodaje se u najavi.

Isprepleten ljubavni četverokut u 'uzbudljivo-intrigantnoj jednosatnoj igri 'mačke i miša'" vode mladi glumci Marija Šegvić, Tomislav Krstanović, Dora Gelo i Pavle Vrkljan

Jedan od središnjih motiva je taština, ona je nešto protiv čega se bore sva četiri glavna lika, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Stoga u predstavi imaju maske koje skrivaju njihova prava lica.

'Kakvi su na svjetlu pozornice, a kakvi iza kulisa kad se sve ugasi, kad taština i gluma(tanje) kažu laku noć? Kako da ista profesija bude spona koja će ih spajati, a ne razdvajati? Koliko je tanka nit između slobode i zajedništva? Kad maske padnu, može li ljubav preživjeti ili je ona danas tek potrošna (garde)roba?', neka su od pitanja predstave.

Ipak, pitanje hoće li se, kad se ugase svjetla pozornice, ugasiti i ljubav između glavnih likova ili će se tek tada ponovno roditi, bez taštine i bez glumljenja, na kraju ostaje otvoreno.

Tekst predstave autorski potpisuje Dora Gelo, a njegovu dramaturšku obradu Valentina Galijatović. Kostimografkinja je Tea Bašić, koreograf Anja Đurinović, a rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec.