NEPODOBNA UMJETNOST

Južnoafrički predsjednik na sudu zbog slike spolovila

24.05.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Predsjednik Južnoafričke republike Jacob Zuma uložio je tužbu protiv galerije koja je izložila sliku na kojoj je prikazan u uniformi otkrivena penisa

U galeriji Goodman u Johannesburgu izložena je slika pod nazivom 'The Spear' umjetnika Bretta Murrayja. Slika prikazuje južnoafričkog predsjednika Jacoba Zulu odjevena u uniformu, ali otkrivenog penisa.

Zulu se, zbog provokativnog djela, ovih dana obratio sudu te traži zabranu izlaganja.

Glasnogovornik AFC-a (African National Congress ) Jackson Mthembu pozvao je sve građane Južnoafričke republike da podupru predsjednikov zahtjev i reagiraju na čin vulgarnosti i nepoštovanja koji, smatra on, predstavlja ta slika.

Slika je prije nekoliko dana uklonjena iz galerije Goodman kada su dvojica muškaraca na nju nasrnula bojom, što je zabilježeno i videokamerama.

Sam umjetnik Brett Murray u svome radu ne vidi ništa sporno. 'Oduvijek su se mojim djelima provlačili humor i satira te poigravanje simbolima patrijarhata i moći', kazao je Murray. 'I tijekom aparthejda stvorio sam brojne satirične slike. Godinama sam koristio i koristim seksualne simbole kako bih pokazao političku moć', zaključio je.