DRUGI PUT

Još veća i bolja Noć knjige

18.04.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Na press konferenciji u Knjižnici Bogdan Ogrizović predstavljena je ovogodišnja Noć knjige, koja će se održati u utorak, 23. travnja, od 18 do 1 sat u preko sto gradova i mjesta diljem Hrvatske

Prošlogodišnja, prva Noć knjige – manifestacija koju je prvenstveno inicirao Knjižni blok – pokazala se kao značajan uspjeh u približavanju knjige i čitanja najširoj mogućoj publici, koja je u vremenima krize knjige većinom prebacila u kategoriju luksuzne robe. Ipak, tijekom Noći knjige su knjižare i knjižnice većinom bile dobro posjećene, sniženja pojedinih naslova su donekle privukla potrošače, a svakako su pomogli i brojni kulturni događaji, čitanja i promocije, recitali, pa i koncerti, koji su bili dio prvog izdanja ove manifestacije.

Drugi puta će, kako se čini po najavama organizatora, sve biti još veće i bolje. Noć knjige 2013. održat će se u preko sto gradova i mjesta diljem Hrvatske (među njima bit će i čitanja na osam dalmatinskih otoka!), a program će se događati u više od 170 knjižnica, pedesetak knjižara i ostalih prostora, u kojima će se odvijati raznolik program: promocije, čitaonice za mlade, kvizovi, predavanja, dramske izvedbe, slušaonice, projekcije filmova itd. Impresivan niz brojki nastavlja se s onom od preko 200 pisaca te urednika, prevoditelja, glazbenika i izvođača koji će sudjelovati u Noći knjige, među njima Arsen Dedić, Julijana Matanović, Edo Popović, Damir Karakaš, Roman Simić Bodrožić, Ivica Prtenjača, Miljenko Jergović, Pavao Pavličić, Nadežda Čačinović, Boris Perić i brojni drugi.

Bogatom programu pridružuje se i Treći program Hrvatskoga radija koji u to vrijeme u potpunosti mijenja svoju shemu i bavi se isključivo knjigom, u raznim oblicima: čitanjem poezije i proze, razgovorima s književnicima (uživo iz zagrebačkih studija na Prisavlju i u Bogovićevoj ulici), posebnim izdanjima emisija Praskozor, Moj izbor, Riječi i riječi i Male forme i drugim sadržajima. U programu će se, među ostalima, moći čuti Jagna Pogačnik, Nada Gašić, Zoran Ferić, Katarina Luketić i Ivana Simić Bodrožić.


Jedna od novosti ove godine jest i da u Noći knjige sudjeluje 39 školskih knjižnica, no one će organizirati posebne književne matineje u školama. U Noć knjiga su uključeni i medicinari, pa čak i meteorolozi, pa će, primjerice, Milan Sijerković voditi program u knjižnici Hidrometeorološkog zavoda. U Dubrovniku će pak biti organizirano predavanje o odnosu ovoga grada i sada vrlo popularnog Sulejmana Veličanstvenog. U Knjižnici Bogdan Ogrizović svoju knjigu 'Karnera' predstavlja pisac Milorad Popović, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je predstavljanje rezultata istraživanja o čitanju u Hrvata, ovoga puta se manifestaciji pridružilo i Društvo hrvatskih književnika itd.

Od zanimljivijih programa vrijedi izdvojiti gostovanje glumaca Mustafe Nadarevića i Pere Kvrgića u Županji, zanimljiv zagrebački program koji organizira Infoshop iz AKC Medika, u kojem će se u dva sata obići svi spomenici i ulice u širem centru koji nose ime pjesnika, izložba fotografija 'Kadar za čitanje'... Programi Noći knjige događat će se svugdje od Bedekovčine i Buzeta do Orebića i Biograda, te je cilj barem na jednu noć animirati građane Hrvatske da se prisjete kako je 'knjiga najbolji prijatelj', kako su rekli organizatori.

Noć knjiga 2013. je definitivno veća i ambicioznije planirana nego prošlogodišnja, a Nenad Bartolčić iz Knjižnog bloka je naglasio da je njena posebna vrijednost što je 'za realizaciju ovakvog projekta potrebna suradnja svih dionika u lancu knjige', čime se 'stvara nova sinergija u cehu'. Financijski su noć knjige podržali ZANA (udruga za zaštitu prava nakladnika) i Ministarstvo kulture, no nijedna kuna nije stigla od Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Cijeli program Noći knjige 2013. možete pogledati na ovom linku