konferencija za novinare

Jorge Bucay: Kad pišem, zapitam se bi li to moja majka razumjela

22.05.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Argentinski psihoterapeuti i autori knjiga za osobni rast i razvoj, otac i sin Jorge i Demian Bucay poručili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je u odnosima važno razgovarati, a pisati tako da je svima razumljivo

"Znanost je pokazala da su kvaliteta, kvantiteta i učestalost odnosa okosnice sreće i zdravlja čovjeka. Na predavanju ćemo govoriti generalno o odnosima, našemu odnosu i odnosima koje učimo od svih drugih", poručio je Jorge Bucay, dodavši da je kroz rad sa sinom puno naučio. "Puno sam naučio od sina. Mi svoj odnos gradimo kroz zajedničko učenje, ne kroz biznis."

Demian je istaknuo važnost razgovora, koji je ključ uspješne suradnje s ocem. "Uvijek smo razgovarali jedan s drugime. Bitno je da se slušamo čak i kad znamo što će tko reći i čak i kad nam se ne sviđa. To nam je jako pomoglo, od oca sam naučio učiti", kazao je.

  • +19
Autor popularne self-help književnosti Jorge Bucay u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Lakoća čitanja velik je faktor u popularnosti njihovih knjiga, smatra Jorge, što je objasnio kroz anegdotu. "Moja majka odlučila je naučiti čitati samo zato da bi mogla pročitati moje knjige. Jednom kad je naučila čitati, kazala mi je da ne razumije što joj želim poručiti. Kad sam joj objasnio, pitala me zašto to nisam napisao tako kako sam joj sada objasnio. Tada sam odlučio da nikad neću nešto napisati a da se prije ne pitam bi li to moja majka razumjela. To je tajna naše popularnosti".

Demian pak smatra da je recept za popularnost povezanost i razgovor sa čitateljima. "Ne znam puno pisaca koji dobivaju toliko komentara i povratnih informacija kao mi. Mislim da se čitatelji osjećaju blisko nama, budući da smo uvijek spremni za razgovor. Imamo predavanja, prezentacije, svi jedva čekaju porazgovarati s nama", poručio je, dodavši da misli da je njegov otac u tome smislu nadišao knjige.

"Drago mi je što mogu pomoći ljudima, ali oni su sami odradili posao, i ne želim zasluge za to", odgovorio je Jorge.

Konferenciju su održali u Knjižari Fraktura uoči predavanja i prezentacije posljednje Jorgeove knjige "Put mudrosti" koja će se održati 23. svibnja u Lisinskom, a razgovor s piscima vodio je glavni urednik Frakture Seid Serdarević.