KRIMIĆI S ULICA

Jo Nesbø: Život u Norveškoj opasniji je nego što se čini

07.04.2014 u 14:48

Bionic
Reading

U razgovoru za Guardian slavni norveški pisac Jo Nesbø otkrio je zašto je čak i u zlatnoj dolini Europe Skandinaviji bitno ne osjećati se previše sigurno i koliko je istine u njegovim slavnim kriminalističkim romanima

Nakon što je film 'Lovci na glave' snimljen prema njegovoj knjizi doživio značajan uspjeh, Jo Nesbø ovih dana počinje sa snimanjem svoje prve dramske TV serije. Više o novom projektu i posljednjem romanu govorio je u razgovoru za Guardian.

Serija pod naslovom 'Occupied' događa se u Norveškoj nakon ruske okupacije.

'Kad sam prezentirao tu ideju prije dvije godine, rekli su da je problem to što je malo neuvjerljiva. Ruska okupacija? Rusi u biti ne pucaju na ljude, ono samo dolaze i pokazuju da imaju kontrolu', rekao je Nesbo.

Zaključio je da su promijenjenom stavu o seriji uvelike pridonijeli događaji u Ukrajini posljednjih mjeseci.

'Mislim da je to što se osjećamo sigurno i mislimo da se stvari ne mogu promijeniti iluzija', rekao je Nesbo.

'Najstrašnija je stvar ta da se stvari mogu promijeniti vrlo brzo. Problem sa Skandinavijom je to što stvari uzimamo zdravo za gotovo. To je lekcija koju moramo naučiti na primjeru drugih zemalja. Uzmite kao primjer Jugoslaviju na početku devedesetih – država na pravom putu koju je u šest mjeseci Slobodan Milošević odveo u rat', zaključio je pisac.

Iako se mračni Oslo o kojem piše u svojim romanima čini daleko od mirnog grada kakvim ga doživljavamo, Nesbo tvrdi da njegova vizija nije fiktivna te da je svijet o kojem piše istovremeno skriven i vrlo bjelodan.

'Ako ste prolazili nekima od sporednih ulaza centralnog kolodvora, našli ste se usred jednoga od traženijih heroinskih tržišta Europe. Mogao bih vam pokazati od koga sve možete kupiti heroin. Prodaje ga jedan muškarac u invalidskim kolicima. On drži drogu dok djevojka koja je s njim čuva novac', objasnio je pisac naglasivši da riječ nije o krimi zapletu iz romana, već stvarnosti.

Iako se usporedba Osla s mafijaškim obračunima Baltimorea čini malo pretjeranom, i Norveška ima svoju heroinsku prošlost. Oko 240 godina ljudi godišnje umre od predoziranja – više nego u automobilskim nesrećama.

'Međunarodni kriminal ušao je u Norvešku tijekom posljednjih 20 godina, i sada je organiziraniji no prije, no još uvijek ne drže sve samo dva vladajuća klana. Pri pričanju priče stvari se moraju pojednostaviti', rekao je govoreći o romanu 'The Son'.

Otkrio je i da nastoji veći dio svojih djela temeljiti na stvarnim podacima.

'Rekao bih da 90 posto moje knjige odgovara točnom opisu grada, ali ako mi manjka materijala za priču, onda ih izmišljam. To je Oslo, ali obogaćen mračnim zapletom.'