uskoro u zagrebu

Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti premijerno na daskama ZKM-a

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 14:01
  • Objavljeno 15.09.2020 u 13:59
Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč

Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM/Marko Ercegović

Premijera Cementa bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna koji je započeo baš uoči premijere, ZKM radi pandemije kao i ostala kazališta morao zatvoriti svoja vrata. Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti bit će 25. rujna u 20 sati premijerno izvedena na daskama ZKM-a

U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) – napokon 25. rujna gledatelji imaju priliku premijerno pogledati 'Cement' dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. 'Cement' je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Gleb Čumalov  se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti'. Reprizne izvedbe su od 26. - 30.rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!