KAZALIŠTE U KORONI

Povratak u normalu: ZKM novu sezonu otvara predstavom 'Monovid-19'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 02.09.2020 14:18
  • Objavljeno 02.09.2020 u 14:20
'Monovid-19'

'Monovid-19'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović/ZKM

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kazališnu sezonu 2020/2021 otvara pod sloganom 'Vrati se u normalu' i predstavom 'Monovid-19', praizvedene u srpnju, a inspirirane životom u vrijeme korone

'Izazovne situacije, poput ove pandemijske, traže fleksibilnost, a ZKM je dokazao da to može i s 200.000 virtualnih gledatelja koji su pratili naše online aktivnosti od ožujka do kraja svibnja. Ali ništa ne može zamijeniti živu izvedbu. Nastavit ćemo s radom na predstavama, naprosto je to naša misija i društvena odgovornost od koje ne smijemo odustati. Dobro smo se pripremili i u zaštiti naših gledatelja, smanjenim brojem mjesta i razmakom u gledalištu te dezinfekcijom kazališta', kažu iz ZKM-a te publiku mole da u prostorima kazališta i za vrijeme izvedbi nose maske.

Sezonu 9. rujna otvara Monovid-19, predstava Anice Tomić i Jelene Kovačić, praizvedena u srpnju, a rađena prema tekstovima 19 hrvatskih dramatičara, pisanih u karanteni i objavljenih na portalu drama.hr.

'ZKM je ovom predstavom podržao hrvatske izvedbene pisce koji su mahom samostalni umjetnici, a u ovom se trenutku nalaze u vrlo teškoj situaciji. Riječ je o devetnaest priča koje se kroz tri pripovjedne linije, odnosno tri različite predstave, istovremeno događaju u svim prostorima ZKM-a, a izvode se za mali broj gledatelja (do deset gledatelja)', kažu iz kazališta.

Prva premijera u sezoni im je 25. rujna, 'Cement' Heinera Müllera u režiji Sebastijana Horvata, predstava koja je imala javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13. ožujka. (prije lockdowna).

Ostale premijere u ostatku sezone su 'Čarobnjak iz Oza' planiran u studenome, namijenjen najmlađoj publici, čiju dramatizaciju potpisuje Nikolina Bogdanović, a režiju Saša Broz, potom Europski ansambl koji priprema predstavu u režiji Ivana Penovića. Koproducenti su ZKM, Schauspiel Stuttgart i Teatr Nowy. Bit će tu i 'Knjiga o ljetu' u režiji glumice ZKM-a Nadežde Perišić Radović, a izvest će se u sklopu ZKM-ova projekta Inkubator koji potiče autorski rad glumačkog ansambla. Za kraj sezone u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama pripremaju se 'Očevi i djeca' Ivana Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!