LUTKARSKI FESTIVAL

Jasen Mesić s lutkicom otvorio PIF

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2011 13:11
  • Objavljeno 08.09.2011 u 13:11
jasen mesić pif

jasen mesić pif

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Jurica Maloić

Lutkarskim performansom u kojem su sudjelovali ministar kulture Jasen Mesić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, otvoren je Međunarodni festival kazališta lutaka PIF na sceni Travno u Međunarodnom centru za usluge u kulturi
Jurica Galoić

Jurica Galoić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Jurica Galoić

Nakon otvaranja prilikom kojega su zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Mesić i ministar kulture Jasen Mesić, uz pomoć glumaca i urednice festivalskog programa Livije Kroflin, izveli performans s lutkama, festival je započeo predstavom 'In Retrospect' Plesno-lutkarske kazališne družine LOCO7 njujorškog kazališta La MaMa. 

Čestitavši organizatorima što su, unatoč smanjenoj financijskoj potpori, uspjeli prirediti kvalitetan program, Mesić je izrazio nadu da će 45. izdanje biti potpomognuto s više sredstava, a Pavičić Vukičević ustvrdila je kako u nizu festivala koje Zagreb podupire PIF zauzima posebno mjesto.

Ravnatelj PIF-a Josip Forjan izrazio je zadovoljstvo time što je Grad ispunio obećanje s prošlogodišnjeg otvaranja i dodijelio organizatoru festivala, Međunarodnom centru za usluge u kulturi, dugo očekivanu Scenu Travno.

Na jedan od najstarijih domaćih kazališnih festivala došli su lutkari iz BiH, Bugarske, Češke, SAD-a, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Francuske i Hrvatske. Uz već afirmirane autore, na PIF-u će nastupiti mladi lutkari s novim projektima.

Izvest će se, među ostalim, predstave 'Ribar i zlatna ribica' Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, 'Palčica' Starog kazališta Karola Spišaka iz Slovačke, 'Mali princ' Studija lutkarstva iz Sarajeva, 'Petar Pan Zgubidan' Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, 'Četiri bremenska svirača' Kazališta lutaka iz Ljubljane, 'James Blond' češkog kazališta Alfa.

Priređen je i program za najmlađe, 'PIF u pelenama', a završnim studijskim radovima gostuju i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije iz Osijeka.

Izvan konkurencije nastupit će Kazalište Forum iz Ljubljane i Kazalište lutaka iz Ljubljane te britanski lutkarski umjetnik Konrad Fredericks koji će na platou 'mamutice' izvesti tradicionalnu londonsku uličnu predstavu 'Punch and Judy'.

PIF je počeo 5. rujna pretprogramom, u okviru kojega su, među ostalim, otvorene izložbe 'Lutke iz indeksa' i 'Lutke na kvadrat', a u okviru festivala održavat će se još lutkarske radionice, program 'Talentoskop' te promocije knjiga 'Punch i Judy, tragična komedija ili komična tragedija', u prijevodu Luke Paljetka i 'Omedeto' Milana Čečuka

Dodjelom nagrada festival će se zatvoriti 11. rujna, a zadnja predstava ovogodišnjeg izdanja bit će 'Izgubljeni ton' Kazališta lutaka i Kazališta Forum iz Ljubljane.

Festivalska događanja održavat će se na Sceni Travno, u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dječjem vrtiću Travno i Kazalištu Komedija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!