UDAR NA KULTURU

Janša priveden zbog rezanja hrvatske zastave

03.09.2010 u 17:40

Bionic
Reading

Na kaznenu prijavu riječkog umjetnika Kreše Mustaća zbog rezanja hrvatske zastave u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na Zoom Festivalu u Rijeci, stižu reakcije od prijavljenih, organizatora Davora Miškovića iz Udruge Drugo more i autora izložbe, slovenskog performera Janeza Janše ex Emila Hrvatina koji su ubrzo nakon toga završili u policijskoj upravi na ispitivanju

Organizator Zoom Festivala u Rijeci Davor Mišković i slovenski performer Janez Janša su izrazili žaljenje što je došlo do, kako su rekli, nesporazuma, jer im nije bila namjera vrijeđati hrvatsku zastavu.

'Nikada nisam naišao na reakcije ovoga tipa, a izložbu smo do sada izvodili u Berlinu, Beču, Rio de Janeiru, Ljubljani i Mariboru', rekao je Janez Janša objašnjavajući da predstava 'Život u nastajanju' stimulira osjećaje i pogađanje u samom posjetitelju, a kako će netko reagirati, njegova je stvar.

Za primjer je naveo performans japanske umjetnice Yoko Ono koja je izložila sebe kako bi gledatelji mogli izrezati njezinu haljinu.

'Preveli smo njezin performans u uputu koja kaže: 'Sjeti se svojih sukoba s majkom, uzmi haljinu koju ti je poklonila za 17. rođendan i razreži je.' Janša napominje da nije bitno da netko doista to i u radi, već da se sjeti sukoba s majkom.

Inače, na izložbi je izloženo 50 uputa koje nas upućuju na različite situacije iz svakidašnjeg života, a odnose se na najširi raspon doživljavanja i osjećaja od ljubavi, prijateljstva, radosti do depresije, euforije i mržnje. Posjetilac je, čitajući upute, stavljen u situaciju da ih se prisjeti, ali i, ako želi, podijeli s drugima.

Uz izloženu hrvatsku zastavu primjerice stoji uputa: 'Sram vas je vlastitog naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Izrezane komade ostavite na tlu.'

Štovatelj Janšinog rada i njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević, rekao je da prijava Kreše Mustaća predstavlja karikaturu ili farsu.

'Ovo je prvi put da jedan umjetnik podnosi kaznenu prijavu protiv drugog umjetnika, i to izravno preko TV prijenosa, zbog jednog detalja iz umjetničkog djela. Po toj logici bismo mogli tužiti i Roberta De Nira za svako ubojstvo koje je počinio u filmu', smatra Drageljević.

On tumači da kazneno odgovorni nisu ni MMSU koji je pružio prostor za predstavu, niti organizatori predstave udruga Drugo more a ni Janez Janša koji nije sudjelovao u činu rezanja zastave.

'Čin iz umjetničkog djela se kriminalizira i to je pravno, kulturološki i ljudski nedopustivo', kaže Drageljević i dodaje da se pokojni Tom Gotovac vjerojatno okreće u grobu s obzirom na to koliko je on performansa sa zastavom izvodio.