politika održivog turizma

Jakovčić: UNESCO-va baština na mnogim je mjestima ugrožena

14.09.2017 u 13:06

Bionic
Reading

'Europska unija mora kreirati zajedničku politiku razvoja i promocije održivog turizma kako bismo zaštitili kulturnu baštinu koja je ugrožena lošim upravljanjem masovnim turizmom', istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

'UNESCO-va baština na mnogim je mjestima ugrožena. U Dubrovniku, na Plitvičkim jezerima, u Veneciji, Kotoru kao i na Ohridu, da spomenem samo neke lokacije na području moje Jadransko-jonske makroregije, kulturne i povijesne znamenitosti ugrožene su našim ponašanjem kada kao turisti posjećujemo ta mjesta', rekao je Jakovčić te istaknuo da turizam kao iznimno važna gospodarska grana generira velike prihode posebice lokalnim zajednicama, a u njemu je zaposlen svaki deseti građanin EU-a. 

'No, u Europskom se parlamentu vrlo rijetko govori o dobrobitima koje turizam donosi, a nedovoljno se upozorava i na štetu koju masovni turizam nanosi UNESCO-voj baštini. Stoga se ustrajno zalažem za uspostavljanje krovne turističke asocijacije na razini Europske unije. Samo ćemo se uspostavljanjem takvog zajedničkog tijela i kreiranjem zajedničke politike moći kvalitetno baviti razvojem održivog turizma istodobno štiteći europsku kulturnu baštinu', zaključio je Jakovčić čije izlaganje je dostupno i u video snimci.