UČITI OD NAJBOLJIH

Jagma za upis na Šerbedžijin fakultet glume

14.08.2013 u 14:34

Bionic
Reading

U sklopu riječkog Sveučilišta pokrenut je od ove akademske godine novi preddiplomski studij Gluma i mediji, koji će trajati šest semestara, odnosno, tri godine, a njegovim završetkom studenti stječu 180 ECTS bodova i stručni naziv prvostupnik/ca glume i medija. Predavanja su na engleskom, a pokretač studija, glumac Rade Šerbedžija kaže da je interes za upis fakulteta vrlo velik

'Studij će se financirati iz državnog proračuna što znači da će biti besplatan za polaznike', izjavila je za Novi list prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. Na studij se može upisati deset redovnih studenata iz Hrvatske i EU-a te četiri stranca, koji su završili srednju školu i položili državnu maturu, a prijave se predaju do 29. kolovoza, a razredbeni ispiti, odnosno audicije, održavat će se od 4. do 6. rujna u prostorima fakulteta.

Zapravo se radi o preddiplomskoj i interdisciplinarnoj verziji već postojećeg poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura, koji je u Rijeci prije dvije godine osmislio i pokrenuo glumac, redatelj i pisac Rade Šerbedžija. Studij se plaćao 20 tisuća kuna po semestru i ove ga godine završava prva generacija studenata. Kako stoji na mrežnim stranicama studija www.acting.uniri.hr 'poslijediplomski studij je zamrznut i pokrenut će se po potrebi'.

U nastavku se ističe da je preddiplomski sveučilišni studij Gluma i mediji prvi studijski program koji se na znanstveno-humanistički način bavi fenomenima umjetnosti i medija te je ujedno i jedini teorijski i praktičan studijski program ovakve vrste na našem području, što će rezultirati otvaranjem dodatnog prostora za djelovanje i rad. Na studiju će se izučavati raznovrsni predmeti, kao što su Gluma, Glumac i koreografija, Uvod u medije, Estetika, Povijest glazbe, Primijenjena glazba, Povijest drame i kazališta, Uvod u dramaturgiju, Uvod u filmski jezik, Umjetnost i moral, Glumac kao glazbenik, Filmska gluma, Laboratorij režije, TV, radio i internet, te mnogi izborni predmeti. U profesorskoj postavi bit će riječki profesori i Šerbedžijini suradnici skladatelj Nigel Osborne (Sveučilište Edinburgh), redateljica Lenka Udovički, koreograf i redatelj Staša Zurovac, profesor književnosti Nikola Petković, filozofkinja Snježana Prijić Samaržija, glumica i redateljica Deborah Kinghorn (Sveulilište New Hampshire), majstor metode Lessac za govor, etičar Elvio Baccarini, sociolog Nenad Fanuko, mediolog Hajrudin Hromadžić i mnogi drugi. Također je navedena mogućnost suradnje s raznim kulturnim institucijama i udrugama, poput Kazališta Ulysses, HNK Ivana pl. Zajca, HKD Teatar, Teatra Exit. Trafika, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Novog lista i drugih.

'Poslijediplomski studij Gluma, mediji, kultura svakako ima svoje prednosti i ove godine taj program završava osam studentica, koje će sigurno naći svoje mjesto u kulturnim institucijama ili televizijskim kućama. No dodiplomski studij Gluma i mediji možda je još značajniji jer je važno da dobijemo na taj studij mlade ljude, odmah nakon završene srednje škole, koji će zatim moći svoje znanje primjenjivati u praksi. Za studij postoji jako veliki interes – do sada se prijavilo više od 70 kandidata, a rok za prijavu istječe tek 29. kolovoza pa očekujemo i nove prijave', rekao je za tportal Rade Šerbedžija koji je još objasnio koncepciju samog studija:

'Program je ambiciozan i osmišljen je interdisciplinarno, tako da će studenti, osim praktičnih, moći slušati neka teoretska predavanja na riječkom Filozofskom fakultetu. Primjenjivat će se i svjetski poznata kinesensična metoda Arthura Lessaca u pristupu rada na tijelu i glasu, kojom se postiže sinestezija, fleksibilnost i melodičnost, primjenjivo na sve svjetske jezike. No najveća posebnost i prednost tog studija, osim što je besplatan, jest u tome što će studentima pružiti mogućnost da slušaju sva predavanja na engleskom jeziku jer gotovo svi profesori stručnih predmeta, primjerice, vrhunski predavači, kao što su Nigel Osborne i Deborah Kinghorn, dolaze iz Amerike ili SAD-a. To će studentima omogućiti da nakon trogodišnjeg slušanja predavanja na engleskom jeziku u potpunosti izgube naglasak, što će im itekako pomoći u proboju na međunarodnu scenu', kazao je Šerbedžija dodavši da je osim vrhunskih američkih, britanskih i hrvatskih predavača angažirao  neke od najboljih kreativaca u svom poslu, kao što su glumci Ozren Grabarić i Zijah Sokolović te Tanja Smoje, koji će već od prve godine držati glumačke radionice.

'Mislim da je iznimno važno za studente da uče od glumaca, koji su u naponu snage jer im oni mogu pružiti maksimalno, ne samo na razini znanja i iskustva, nego i posvećenosti poslu', zaključio je Šerbedžija.