HNK OSIJEK

Izvedena predstava 'Zašto se muhe lijepe na 'ono''

30.10.2009 u 08:07

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku premijerno je izvedena predstava 'Zašto se muhe lijepe na 'ono'', autorski rad osječke glumice Mire Perić Kraljik u režiji Cvetina Aničića

Riječ je o crnoj komediji u kojoj se progovara o četiri žene, od kojih su tri poznate - Eva Braun (Hitlerova), Nadežda Staljin, Jovanka Broz, te o kazališnoj glumici.

Žene poznatih vladara uvijek su intrigantne i nose sa sobom određenu mistiku, veo tajne, svaka ima 'svoju ladicu s tajnama', kazala je poslije predstave autorica djela Mira Perić Kraljik, koja je osim ove kazališne monodrame napisala niz djela među kojima i priručnik 'Dramske igre za djecu predškolske dobi' i zbirku poezije 'Pretapanja kazališne ljepote'. Ona je, u jednosatnoj monodrami, odigrala ulogu glumice, kao i uloge ostale tri žene.

Predstava 'Zašto se muhe lijepe na 'ono'' otvorila je Malu noćnu scenu osječkog HNK kao dio eksperimentalnog programa, čiji je cilj da se osim redovitog programa osječke kazališne kuće na toj pozornici održavaju i predstave, autorska djela glumaca i kulturnih djelatnika.

Prema riječima ravnatelja osječkog HNK Božidara Šnajdera, Mala noćna scena neće se financirati iz kazališnih sredstava nego sponzorstvom, donacijama 'ili kako autori djela dogovore'.