uz ćevape i pivo

Izvedena 'Gazdarica', zadnja premijera 69. Splitskog ljeta

10.08.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Posljednju premijeru 69. Splitskog ljeta - 'Gazdaricu' Carla Goldonija i Petera Turrinija, koju je režirao Samo M. Strelec, izvela je u srijedu navečer Drama splitskog HNK na otvorenoj pozornici pokraj stare gradske Plinare

Predstava je to o pobjedi novca i pohlepe nad ljubavlju, a naslovnu ulogu neudate i samouvjerene krčmarice Mirandoline odigrala je Petra Kovačić Botić. Mirandolina je vlasnica gostionice u Firenci kojoj se svakodnevno udvaraju muškarci.

U ostalim ulogama nastupili su Pere Eranović, Duje Grubišić, Donat Zeko, Mijo Jurišić, Nikša Arčanin i Tajana Jovanović. Kostimografkinja je bila Sanja Jureško, asistentica scenografa Tina Vukasović Đaković, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, te oblikovatelj tona Tomislav Marković.

Peter Turrini svojedobno je za svoj komad kazao da prikazuje vezu između ljubavi i ekonomije, te da je u Goldonijevoj komediji o Mirandolini sve moguće.

Intendant splitskog HNK Vicko Bilandžić nakon predstave izrazio je sreću i ponos zbog svojih kolega, za koje je rekao da 'mogu i znaju, te su uzeli predstavu u svoje ruke'. Dodao je i kako se čudno osjeća što nije na sceni, već s druge strane.

  • +7
Održana premijera drame 'Gazdarica' u izvedbi HNK Split Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

'Apsolutno to nije moja, već njihova predstava i sve što je u njoj dobro - njihovo je. Ako ima što loše, za to sam ja kriv. Predstavi želim dug vijek, puno sretne i zadovoljne publike, ali i puno ogledala u kojima će se publika ogledati. Želim da ovaj grad učinimo bar mrvicu boljim s ovom predstavom. Drago mi je da smo dobili priliku na razne načine prezentirati kazališnu umjetnost', kazao je Bilandžić.

Pere Eranović iskazao je nadu 'da su iznijeli jednu lijepu priču', pogotovo u korespondenciji između staleških razlika te priljeva urbanizma i turizma koji je otišao u ekstremnu fazu. Vjeruje da je u svemu tome poruka ljubavi uspjela probiti sve ekstreme i staviti na pijedestal misao da na kraju jedino ljubav ostaje.

'I to čašćenje publike ćevapima i pivom pomaknutosti su u predstavi jer publiku treba integrirati u svaki ambijent', dodao je Eranović.

Za Miju Jurišića 'Gazdarica je kombinacija autoironičnog pogleda na današnju situaciju s turizmom u Splitu i klasičnog teatra.

Reprizne izvedbe održat će se 11., 12. i 14. kolovoza.