Hrabre žene vikinškog doba

Izložbu 'Doba Vikinga - domaćica, ratnica i vidovnjakinja' u zagrebačkoj Galeriji AMZ možete posjetiti do 5. lipnja

25.05.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Izložba "Doba Vikinga - domaćica, ratnica i vidovnjakinja“, koja vikinško doba predstavlja kroz priče o ženama koje su imale važnu, iako manje poznatu ulogu, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji AMZ

Izložba, nastala u suradnji Muzeja Vikinga iz Stockholma i Arheološkog muzeja iz Zagreba, otkriva što se krije iza uobičajenih asocijacija kada se spomenu Vikinzi. Većina će najprije pomisliti na hrabre, divlje i opasne ratnike dugih kosa i brada, no manje se zna da su u to doba i žene bile ratnice, ravnopravne s muškarcima.

Neke od njih bile su domaćice sa zakonitim pravom da upravljaju domaćinstvom i poljoprivrednim imanjem, neke vidovnjakinje koje su ljudima prenosile volju bogova i predviđale budućnost, neke vikinške kraljice, a i u nordijskoj mitologiji više je božica nego bogova.

"Bez svih tih žena, vikinško doba kakvo znamo uopće ne bi postojalo", ističe se u najavi izložbe o razdoblju ljudske povijesti koje kao rijetko koje privlači pažnju i potiče maštu ljudi. Predstavit će se osam priča s fotografijama i osam kratkih filmova o ženama.

Stockholmski muzej čuva svo znanje o Vikinzima, iako se uz nova otkrića njihova povijest konstantno revidira. Zagrebačka izložba donosi mali  dio vikinške povijesti prikazane u tom muzeju.

Iz zagrebačkog Arheološkog muzeja kažu kako stalni postav švedskog muzeja prikazuje priču o Vikinzima temeljenu na najnovijim arheološkim dokazima, a nudi i jedinstveno putovanje u prošlost do 963. godine pod nazivom Ragnfridova saga.

Po riječima Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, suprotno uobičajenim instinktivnim asocijacijama na vikinško doba kao vrijeme nemilosrdnih ratnika, ova izložba u prvi plan stavlja žene tog vremena – jednom ratnice i kraljice, drugi put čarobnice ili božice.

"Iznimno nas raduje ova suradnja s kolegama iz Muzeja Vikinga iz Stockholma, ostvarena uz pomoć i podršku Veleposlanstva Švedske u Zagrebu u okviru programa Festivala arheologije Europske unije“, ocijenio je. 

Veleposlanica Švedske Diana Helen Madunic rekla je da se čini kako su žene u doba Vikinga imale jednaka prava u mnogim aspektima društva, mogle su posjedovati zemlju, pokrenuti postupak razvoda, služiti kao svećenstvo ili voditi posao. 

Izrazila je nadu će posjetiteljima biti zanimljiv ovaj dio povijesti koji dijelimo s našim nordijskim susjedima.

Uz izložbu u u utorak će online predavanje na engleskom jeziku održati Eric Östergren iz  Muzej Vikinga u Stockholmu, koje će se moći pratiti uživo na Zoom platformi putem linka https://zoom.us/j/94508120494.

Izložba se može razgledati do 5. lipnja, uz besplatan ulaz.