kinoteka

Showgirls zatvara ciklus posvećen Verhoevenu, stižu filmovi povodom Mjeseca ponosa

25.05.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Ciklus posvećen opusu Paula Verhoevena u Kinoteci zatvorit će u petak njegov proslavljeni film "Showgirls", a iz tog zagrebačkog kina za ovaj tjedan najavljuju i filmove u povodu Mjeseca ponosa

Film "Showgirls" opisuje se kao "dekadentno remek-djelo" o Nomi Malone, buntovnoj plesačici koja će pokušati pronaći svoje mjesto pod reflektorima Las Vegasa.

Iz Kinoteke podsjećaju kako je to bio prvi studijski film u širokoj distribuciji koji se ponosio svojom oznakom NC-17 (zabranjeno za mlađe od 17 godina), a iako je podbacio na blagajnama i kritika ga je sasjekla, s vremenom film je stekao horde obožavatelja zbog ciničnog pogleda na američku trash kulturu spektakla.

"Ukratko, riječ je o visokobudžetnom eksploatacijskom filmu oboružanom satiričnim oštricama koje bodu i škakljaju, provociraju i zabavljaju, u najboljoj Verhoevenovoj maniri", ističu.

Film će se prikazati u sklopu programske linije Kultni petak u svojoj nedavno restauriranoj, integralnoj verziji koju nadgledao Verhoeven.

Večer prije prikazat će se i "You Don't Nomi", dokumentarac Jeffreya McHalea koji prati fenomen filma "Showgirls", od predprodukcije preko distribucijskog fijaska do današnjeg statusa.

U četvrtak se prikazuje i Verhoevenov film "Spetters", priča o tri mladića koji se bave amaterskim motociklizmom i sanjaju o slavi, a zaljubljuju se u istu djevojku. 

"Riječ je o jednom od najkontroverznijih filmova u Verhoevenovoj karijeri: u matičnoj zemlji uspio je u tolikoj mjeri razgnjeviti čitav spektar društvenih skupina, da su se građani udružili u 'Anti-Spetters koaliciju', kako bi zaustavili daljnju distribuciju filma, a zbog šokantnog sadržaja Verhoeven je navodno ostao bez mogućnosti da režira jedan od nastavaka Ratova zvijezda", ističe se u najavi.

"Danas je film hvaljen kao beskompromisan prikaz mladeži nizozemske radničke klase i krize muškosti, a u našim je kinima distribuiran pod nazivom Seks na motoru", dodaje se.

U program posvećen Verhoevenu je uvršten i film "Sve o Evi" Josepha L. Mankiewicza, na rasporedu u srijedu, jedan od najboljih filmova zlatnog doba Hollywooda, čiju je priču o mladoj glumici koja nastoji zauzeti mjesto nešto starije kazališne dive Verhoeven uzeo kao predložak za "Showgirls". 

Zagreb Pride: Mjesec ponosa 2021

Kao dio Mjeseca ponosa, kulturno-umjetničke manifestacije koja prethodi Povorci ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji, Kinoteka ovaj tjedan prikazuje i dva filma koji se bave tom temom.

Prvi je "Tako lijepo", debitantski dugometražni igrani film redateljice Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli koji kroz kombinaciju dokumentarizma i fikcije govori o zajednicu trans i genderqueer umjetnika i aktivista "u pokušajima izgradnje utopije, otpora i ljubavi."

Drugi je dokumentarni film "Lezbe buntovnice" Harri Shanahan i Sîan Williams, koji kombinacijom arhivskih snimki, animacije i intervjua s aktivistima_icama, daje insajderski uvid u londonsku lezbijsku umjetničku i aktivističku scenu 1980-ih.

Filmovi dolaze s "pedigreom" Berlinala i BFI Flare filmskih festivala, a ulaz na obje projekcije je besplatan.

Program Noviteti: Ususret ljetu donosi i dalje "Zvuk metala", dramu Dariusa Mardera o glazbeniku koji iznenada izgubi sluh, s Rizom Ahmedom u glavnoj ulozi, ovjenčan je Oscarima za montažu i oblikovanje zvuka.

Tu je i "Ljeto ’85.", novi film francuskog redatelja Françoisa Ozona najavljen kao "suncem okupana priča o odrastanju, prijateljstvu i prvoj ljubavi", smještenoj u 1980-e u francusku Normandiju, prepunoj dobre glazbe i oku ugodnih lokacija.

U programu je i "Još jedna runda", Oscarom nagrađeni film Thomasa Vinterberga, o grupi učitelja koji se s krizom srednjih godina odluče suočiti s određenim postotkom alkoholnih promila u krvi.

Subotnja matineja predstavlja animirani film "Croods: Novo doba" koji govori o obitelji iz naslova koja u potrazi za novim domom nailazi na svoje tehnološki razvijenije dvojnike.