'STRIP U PRIMIJENJENOJ'

Izložba velikana hrvatskog stripa

24.09.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Povodom 130. Obljetnice Škole Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, UBU-Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb provodi projekt 'Strip u Primijenjenoj' koji će rezultirati izložbom hrvatskih autora stripa, bivših učenika ŠPUD-a i autora iz Novog kvadrata, a ona se ove jeseni otvara u Izložbenom salonu 'Izidor Kršnjavi' u Zagrebu

'Strip u Primijenjenoj' okuplja autore, mahom bivše učenike ŠPUD-a i velikane hrvatskog stripa koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas. Tako će na izložbi biti prikazani radovi autora koji su nastali u Školi ili za vrijeme njihova školovanja, ali i recentni radovi strip autora.

Tijekom 70-ih, stasala je kultna strip grupa Novi kvadrat čija su jezgra bili bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić (koji su svoje prve radove objavljivali u ŠPU listu Škole i tokom školovanja) te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret. Tako će na izložbi će biti zastupljeni radovi iz vremena Novog kvadrata kao i kasniji radovi pojedinih autora, danas istaknutih hrvatskih strip crtača, a jedan od njih je i Milan Trenc koji 1981. stupa na strip scenu.


Milan Trenc

Među izložbenim radovima bit će i klasici hrvatskog stripa autora Julia Radilovića Julesa i Željka Lordanića Lorda. Od autora, pripadnika mlađe generacije stripa, bit će izloženi stripovi Danijela Žeželja, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Štefa Bartolića, Edvina Biukovića, zatim Tihomira Tikulina, Dinka Kumanovića, Daria Kukića, Igora Hofbauera... do najmlađih autora - Sare Divjak, Maksima Šimić, Ivane Pipal. Među ostalim radovima bivših učenika zastupljeni su i stripovi: Stanka Bešlića, Vjekoslava Ivezića, Marija Jurjevića, Igora Lepčina, Tomislava Tomića, Tomislava Beštaka, Matije Pisačića, Ivana Šivaka, Darija Juričića i drugih.


Julio Radilović Jules

'Ovim projektom želimo ponovo približiti medij stripa mladima i široj publici kroz promociju imena i djela autora stripa, bivših učenika ŠPUD-a, danas velikana hrvatskog stripa koji su zaslužni za oblikovanje našeg neposrednog kulturno-umjetničkog okoliša. Također, ovim projektom iskazujemo poštovanje jednoj od najstarijih ustanova za obrazovanje umjetnika u Hrvatskoj – Školi primijenjene umjetnosti i dizajna povodom 130. godišnjice njezina osnutka', kazali su organizatori.

Voditelji projekta 'SUP - Strip u Primijenjenoj' su Ivanka Bičak, Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić.