POZNATI MAJSTORI

Izložba 'Van Gogh, Cezanne, Matisse, Hodler' u bečkoj Albertini

21.02.2020 u 18:22

Bionic
Reading

Izložba 'Van Gogh, Cezanne, Matisse, Hodler' koja obuhvaća 120 majstorskih umjetničkih djela francuske moderne 19. i 20. stoljeća otvara se u petak 21. veljače u muzeju Albertina u Beču

'Izložba prikazuje revolucionarne majstorske umjetničke radove francuske moderne - impresionista, ekspresionista, fauvista i kubista. U 20. stoljeću ti su novi stilski pravci doživjeli vrhunac u slikarstvu', rekao je na konferenciji za novinare u bečkoj Albertini njezin glavni direktor Klaus Albrecht Schroeder ocijenivši da je to za njega najvažnija izložba u ovoj godini u Albertini.

Na izložbi 120 ulja na platnu, plakata, crteža..

Izložba obuhvaća približno 120 izložaka: ulja na platnu, plakata, crteža, skulptura, fotografija iz švicarske zbirke Hohenloser- Bühler koja se nalazi Muzeju umjetnosti (Kunstmuseum) u Bernu, a dio u Kunstmuseumu i vili Flora u Winterthuru.

'Izložba daje uvid u tu jedinstvenu međunarodnu zbirku, koju je utemeljila bogata obitelj švicarskih industrijalaca između 1905 i 1936. u Winterthuru i rasvjetljava njezin kulturno-politički uzorni aspekt nastanka', rekao je direktor Schroeder.

Zbirka je naslijedila djela umjetničke udruge (Kunstverein) u Winterthuru u kojoj su dugo bili članovi samo muškarci, dok žene nisu bile poželjne.

Zbirka Hahnloser - Buehler nastala je u bliskoj i prijateljskoj razmjeni između kolekcionarskog para Arthura i Hedy Hohenloser - Buehler i njihovih prijatelja umjetnika uključujući Pierrea Bonnarda, Henrija Matissea, Ferdinanda Holdera i Felixa Vallettona. Kasnije su i djela njihovih prethodnika Henri Cezannea, Pierre - Auguste Renoira, Henri de Toulouse - Lautreca,Vincent Van Gogha i mnogih drugih postala dio zbirke, što se može razgledati na izložbi.

Zbirka Hohenloser- Buehler jedna od najznačajnijih privatnih zbirki švicarske i francuske umjetnosti 19. i 20. stoljeća

'Zbirka Hohenloser- Buehler ubraja se u jednu od najznačajnijih privatnih zbirki švicarske i francuske umjetnosti 19. i 20. stoljeća', ocijenio je kustos izložbe Matthias Frehner.

Kolekcionarski par Hohnloser, Arthur (1870.-1936.) švicarski liječnik za očne bolesti i Hedy (1873.-1952.) švicarska slikarica iz bogate industrijske obitelji bili su strastveni kolekcionari.

Hedy je studirala slikarstvo u Muenchenu gdje se je družila s umjetnicima Paulom Kleeom, Vasilijem Kandinskim i drugim umjetnicima čija su djela kasnije bili dio kolekcije Hahnloser. Nakon očeve smrti udala se za Artura Hahnlosera, preselili su se u vilu njezine obitelji u Winterthur, koja je postala i klinika za očne bolesti.

Kada se je klinika preselila u bolnicu, vila Flora je postala omiljeno okupljalište švicarskih i francuskih umjetnika i središte umjetničke zaklade Hahnloser-Buehler.

Njezin rođak Richard Buehler kao predsjednik Kunstvereina u Winterthuru od 1912. posjedovao je i sedam slika Renoira, 11 Bonnarda, a prijateljevao je s Felixom Vullattonom i Giovannijem Giacomettijem. Za obitelj Hahnloser- Buehler kolekcionarski rad bio je izvor energije. posebice za Hedy, koja je 1919. oboljela od tuberkuloze i zbog toga se obitelj  odselila u Cannes gdje su nakon Prvog svjetskog rata bili i mnogi francuski slikari. Zahvaljujući bogatom nasljeđu mogla je i dalje kupovati skupa umjetnička djela poput onih Vincenta van Gogha. Poslije suprugove smrti vratila se je u Winterthur gdje je nastavila sa kolekcionarskim radom.

Nakon smrti 1952. njezini potomci vilu Floru pretvorili su u muzej, gdje je ostala i zaklada.

Izložba je otvorena do 24. svibnja.