SIMBOL NADE I OPTIMIZMA

Izložba 'Prijatelji za Oris' donosi radove više od 70 renomiranih svjetskih arhitekata i fotografa

03.06.2020 u 16:41

Bionic
Reading

Potaknuta globalnom pandemijom i razornim potresom koji je pogodio Zagreb u ožujku, izložba 'Prijatelji za Oris / Friends for Oris', koja će se održati u Oris Kući arhitekture, simbol je nade i optimizma koje prenosi više od 70 renomiranih arhitekata i fotografa iz cijeloga svijeta

Ta međunarodna izložba bit će otvorena u četvrtak, 4. lipnja u Oris Kući arhitekture, sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Oris Kuća arhitekture pozvala je više od 70 renomiranih arhitekata i fotografa iz cijeloga svijeta s kojima su surađivali u brojnim prigodama, da sudjeluju u izložbi. Njihov odaziv i doprinos znak je pak, ističu organizatori, našega prijateljstva i nade u bolju budućnost, kao i potvrda izvrsne suradnje u predstavljanju suvremene arhitekture u časopisu Oris, Oris Kući arhitekture te na simpoziju Dani Orisa.

Među ostalima, na izložbi sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Japana, Slovenije, Švicarskae, Njemačke, Nizozemske, Španjolske), Australije, Čilea, Portugala), BiH, SAD-a, Ujedinjene Kraljevine.

Izložba je organizirana je u trenutku kada se čitav svijet bori s pandemijom virusa Covid-19. li unatoč svemu, Oris je nastavio sa svojim uobičajenim aktivnostima organiziranja izložbi.

  • +3
Izložba 'Prijatelji za Oris' Izvor: Promo fotografije / Autor: Oris Kuća arhitekture

Martha Thorne, dekanica Fakulteta arhitekture i dizajna IE u Madridu, napisala je, među ostalim, u predgovoru kataloga izložbe kako 'vjeruje da je izložba i poziv profesiji da zauzme novu i širu ulogu u društvu'.

Thorne je istaknula da je arhitektonska izložba važna jer je svatko od nas iz prve ruke mogao vidjeti kako je naš fizički prostor izravno povezan s našim zdravljem i dobrobiti.

'Arhitekti to, naravno, znaju, ali nisu to uvijek znali izraziti ili u skladu s time djelovati. Izložba je primjer energije, ideja, solidarnosti i optimizma. Budućnost neće biti ista kao što je bila prošlost, ali može biti pozitivna, u nekim stvarima čak i bolja ako arhitekti na nju budu mogli utjecati', poručila je Martha Thorne.

Izložba će biti otvorena do 31. srpnja.