PROSTORI SU-DJELOVANJA

Izložba posvećena razvoju Zadarske županije

12.10.2013 u 08:00

  • +12

Prostori su-djelovanja

Izvor: Promo fotografije / Autor: Gliptoteka HAZU

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Gliptoteci otvorena je izložba 'Prostori su-djelovanja' koja prikazuje 20 godina rada na prostornom i urbanističkom planiranju Zadarske županije te predstaviti opsežan rad Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, koji je samostalno ili u sudjelovanju s brojnim domaćim i međunarodnim stručnjacima raznih disciplina promišljao i planirao sadašnjost i budućnost tog prostora

Zbog svoje prirodne, ekonomske, demografske, socijalne i druge raznolikosti, Zadarska županija posebno je zahtjevna urbanistička tema jer zemljopisno obuhvaća široko područje koje se prostire od Velebita i Like, preko Ravnih kotara i grada Zadra, pa sve do otoka Srednje Dalmacije i otvorenoga mora. Taj prostor ima bogatu povijest i urbanu tradiciju, zbog čega Županija predstavlja primjer raznolikih i kontradiktornih tendencija urbanog razvoja u kojima se isprepliću stagnacije, napredne koncepcije planiranja prostora i loše posljedice deregulacija i devastacija okoliša.

Izložba 'Prostori su-djelovanja' upravo je pokušaj rekonstrukcije nastojanja Županije i Županijskog zavoda za prostorno upravljanje da se suoče s tim izazovima pa je tako većina planerskih inicijativa u posljednjih dvadeset godina nastala kroz interdisciplinaran pristup i metodu su-djelovanja. Drugim riječima, Zavod je pokušao angažiranjem različitih stručnjaka i institucija posredovati između različitih aktera u procesu izgrađivanja prostornog okoliša i brzo odgovoriti na zadane okolnosti.

Autori izložbe i postava, arhitekti Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek te dizajner Damir Gamulin Gamba izložbu su organizirali u četiri segmenta. Prvi segment 'O Zavodu i Županiji' donosi kratku povijest današnjeg Zavoda za prostorno uređenje te kartografske analize Županije.

Drugi segment 'Istraživanje i planska dokumentacija' prikazuje kronološki slijed studija, planova i projekata rađenih na razini čitave županije. Treći, središnji segment izložbe je 'Županija u vašem mjerilu' i sastoji se od shematske makete teritorija županije u koji su upisani segmenti studija, planske odrednice te raznoliki urbani entiteti Županije – gradovi, naselja, otoci, istaknuti prirodni okoliši i lokaliteti sa specifičnim razvojnim potencijalima. U toj matrici raspoznaju se odnosi između fizičkog prostora i urbanističkih koncepata. Četvrti segment 'Zadar' bavi se gradom Zadrom i njegovom reurbanizacijom, što uključuje već realizirane projekte, kao i one koji su još u fazi planiranja. I u ovoj dionici prikazani su interdisciplinarni seminari i studije vezani za Zadar. Uz izložbu je postavljena i mala čitaonica s knjigama i periodikom u kojima se govori o arhitekturi i urbanizmu Grada i Županije.

Kroz tri različita sadržajna sloja: urbanistička istraživanja, planove i planske dokumente te stvarno stanje u prostoru, ideja autora izložbe bila je da se stvori značenjska mreža u kojoj će se moći raspoznati odnosi, veze, ali i prekidi između teorijskih koncepata, planersko-institucionalnih dokumenata i konkretnog razvoja okoliša. Uslijed obimnosti teme, to mapiranje nije moglo biti sveobuhvatno i uključiti sve bitne elemente, nego se nastojalo naglasiti upravo one cjeline i prostore u kojima su se veze, dijalog i zajedničko djelovanja teorije, struke i stvarnih rezultata mogli jasnije pokazati.

Izložba je i zanimljivo postavljena jer je njezin sadržaj, Zadarska županija, predstavljena u mjerilu čovjeka. Fizička struktura Županije rekonstruirana je putem uzdužnih presjeka prepoznatljivog reljefa u nizovima od otoka, preko priobalja, Ravnih kotara i Velebita pa ulazeći u postav izložbe, posjetitelj zapravo ulazi u topografiju. U tako postavljenoj mreži toponima predstavljeni su rezultati pojedinih istraživanja i znanje koje je stvoreno kroz rad Zavoda i suradnika. Te istraživačke urbanističke i konceptualne studije nisu uobičajena praksa u hrvatskom urbanizmu pa ta znanja nisu samo važna za lokalni kontekst.

Izložba je otvorena do 27. listopada.