'EUROPUNK'

Izložba posvećena punk kulturi

21.01.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Prva izložba posvećena vizualnoj i umjetničkoj dimenziji europske punk kulture, ponajprije poznate po glazbi, otvorena je u rimskoj vili Medici

Izložba Europunk, koja traje do 20. ožujka, posvećena je vizualnoj kulturi pokreta koji i nakon 35 godina 'utječe na sve oblike umjetnosti', ističu organizatori. Punk rock rođen je u Sjedinjenim Državama, ali je u drugoj polovici '70-tih prerastao u anti-kulturu u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji.

'Za taj je pokret bilo tipično da se glazbom i umjetnošću može baviti tko god hoće, čak i ako o tome ništa ne zna', objasnio je na konferenciji za novinare autor izložbe Eric Chassey.

'Svi su mogli stvarati, nisi morao biti vrhunski intelektualac da bi sudjelovao u toj revoluciji slike', dodao je Fabrice Strou koji je sudjelovao u organizaciji izložbe.

Oko 550 izložaka prikupljeno je od privatnih kolekcionara ili iz muzeja. Među njima su i slavni portret engleske kraljice s natpisom 'God Save The Queen' preko očiju, koji je Jamie Reid napravio za Sex Pistolse te Destroy Shirt Malcolma McLarena i dizajnerice Vivienne Westwood.

Na izložbi se može razgledati mnoštvo crteža, fanzina i omota ploča te filmova i letaka za koncerte.

Europunk se otvara snimkom prvog televizijskog pojavljivanja Sex Pistolsa 1976. u emisiji 'So It Goes' manchesterske televizije Granada, a završava prvim pojavljivanjem Joy Divisiona 1979. na BBC-u.

Izložba se iz Rima seli u Ženevu, gdje će biti otvorena od 8. lipnja do 18. rujna.