BOŽIĆNI NAKIT

Izložba 'Perje, jabuke i zrno soli' u dubrovačkoj žitnici Rupe

21.11.2019 u 20:41

Bionic
Reading

U Dubrovniku je otvorena izložba ‘Perje, jabuke i zrno soli'

Izložba ‘Perje, jabuke i zrno soli’otvorena je u četvrtak navečer u dubrovačkoj žitnici Rupe, a predstavlja božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja s kraja 19. te iz 20. stoljeća, kao i načine izrade te ukrašavanja.

Autorica izložbe, viša kustosica zagrebačkog Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović izjavila je na otvaranju kako se božićni nakit može podijeliti u dvije skupine: serijski izrađivan nakit za prodaju te nakit izrađivan za vlastite potrebe.

‘Time sam sebi olakšala rad na tako velikoj i širokoj temi. Teško je doći do izvora o božićnom nakitu, ali su istraživanja pokazala da tradicija slavljenja Božića kroz ukrašavanja i nije toliko stara kao što mislimo. Riječ je o počecima ukrašavanja božićnim nakitom, a i pojavu božićnog drvca vežemo tek za sredinu 19. stoljeća’, objasnila je Križanec-Beganović.

Istaknula je kako se ukrašavanje najprije pojavilo u gradskim sredinama, a potom se proširilo i na manja mjesta i sela.

‘Ukrašavanje se prije javilo u kontinentalnoj Hrvatskoj, nego u Dalmaciji, jer je riječ o srednjoeuropskom utjecaju. Dalmacija je ipak bila više pod talijanskim utjecajem, gdje se drukčije obilježavalo’, rekla je Križanec-Beganović, dodavši kako je gostovanje izložbe u Dubrovniku dio odlične suradnje dva muzeja.

Koordinatorica dubrovačke izložbe, viša kustosica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić podsjetila je kako suradnja Dubrovačkih muzeja s Etnografskim muzejom u Zagrebu traje već dugi niz godina.

‘Ovo nam je već sedma suradnja i raduju nas ovakve muzejske razmjene izložbi, a moram napomenuti i kako smo mi s našom izložbom o tradicijskom obuvanju i obući u dubrovačkom kraju bili gosti zagrebačkog Etnografskog muzeja. Ovo je ujedno prilika za čestitati im 100. rođendan’, rekla je Margaretić.

Na izložbi su predstavljeni božićni ukrasi izrađeni za osobnu upotrebu, različitim materijalima i tehnikama. a izložba tematizira i božićno zelenilo te posebno božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest.

Izložba je u Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena 2017. godine, a u Dubrovniku je prilagođena muzejskom prostoru žitnice Rupe. Autorica izložbe je Danijela Križanec-Beganović, stručna suradnica dr. sc. Arijana Koprčina, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić.

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2020. godine kao posljednja u okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Dubrovačkih muzeja.