U RIJECI

Otvorena izložba ‘Iz njih’ međunarodnog istraživačkog projekta DEPT

20.11.2019 u 23:27

Bionic
Reading

U Rijeci je otvorena izložba 'Iz Njih' u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta DEPT

U Galeriji Filodrammatica u Rijeci u srijedu je otvorena izložba ‘Iz njih’, kao dio međunarodnog istraživačkog projekta DEPT (Describing the Present Tense), čiji je cilj opisivati trenutna stanja okoliša u kojem živimo.

Izložba se postavlja u organizaciji riječke udruge Drugo more, a bavi se pitanjem ‘što riječki javni prostor od nas očekuje?’. Temelji se na rezultatima istoimene radionice u kojoj su sudjelovali zainteresirani građani.

Oni su odabrali početnu i završnu točku neke rute kojom često prolaze u Rijeci. Pomoću tehnologije Google Street View odabrani su predmeti ili druge točke uzduž te rute te su njihove fotografije tiskane u obimnom katalogu. Sudionici radionice potom su odabirali deset takvih predmeta iz kataloga i opisivali ih uz iznošenje iskustava i mišljenja o njima, a rezultat je objedinjeni tekst koji bi trebao predstavljati sintezu dojmova i iskustava.

Izložbu i proces istraživanja na otvaranju je predstavio istraživač i dizajner Donato Ricci s pariškog instituta za političke studije Sciences Po.

Nakon Rijeke u kojoj se projekt prvi puta izvodi, DEPT će slične programe provesti u Portu, Parizu i Strasbourgu, s ciljem opisivanja trenutnih stanja okoliša u kojem živimo.

Izložba će ostati otvorena do 6. prosinca.