'Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020.'

Izložba nagrađenih arhitektonskih radova u Galeriji Modulor

17.02.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Izložba "Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020.", čiji su autori Helena Knifić Schaps, Mirko Buvinić i Luka Korlaet, otvara se u utorak, 23. veljače u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka.

Na izložbi se predstavlja izbor arhitektonskih ostvarenja, nagrađeni radovi hrvatskih arhitekata na lokacijama diljem Europe, te one stranih arhitekata na hrvatskim lokacijama.

Dio je to bogatog arhivskog materijala te presjek radova koji su se na neki način istaknuli kroz tridesetogodišnje razdoblje Europanove aktivnosti, ponudili "pogled izvana“, neočekivani pristup rješavanju kompleksnih lokacija i pomogli afirmirati mlade arhitektonske urede.

Radove predstavlja organizacija Europan, koja provodi natječaje za inovativnu arhitekturu i urbanizam za arhitekte do 40 godina starosti, a Hrvatska joj je članica već trideset godina.

Cilj svakog njihovog natječaja bio je prepoznati autore od strane lokalne uprave, a kod nekih je splet sretnih okolnosti doveo do implementacije projekata.

Njihovi natječaju omogućuju arhitektima mlađim 40 godina da uđu na tržište rada, što im je znatno otežavao ili onemogućavao uobičajeni model raspisivanja pozivnih natječaja.

Od prvog natječajnog ciklusa objavljenog 1989., na više od 800 lokacija diljem Europe Europan je okupio gotovo 30 000 autorskih timova.

Europan u Hrvatskoj djeluje od 1990., a Europan Hrvatska se službeno osniva 1992. Provodi natječaje u 12 ciklusa u 13 gradova, na 22 lokacije, uz sudjelovanje više od 460 multidisciplinarnih timova i oko 50 nacionalnosti.

Otvorenje izložbe će se održati i putem live prijenosa na službenoj Facebook stranici Galerije Modulor. Izložba se može pogledati besplatno do 12. ožujka uživo i online.