30. studeni

Izložba Marine Bauer 'Taktilne metafore' u Jedinstvu

27.11.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Izložba Marine Bauer 'Taktilne metafore', s radovima usmjerenima na tjelesnu percepciju posjetitelja, otvara se u četvrtak, 30. studenog u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo

Svoje doktorsko istraživanje tjelesne percepcije u doživljaju kiparskog djela umjetnica će predstaviti na dvije lokacije - u Pogonu Jedinstvo, od 1. do 5. prosinca, od 16 do 20 sati, te u studiju umjetnice u Kukuljevićevoj, 2. i 3. prosinca, od 11 do 14 sati.

Kako se ističe u najavi, namjera je izložbom stvoriti situacije usmjerene pažnje i utjelovljenosti koje uvlače posjetitelje u osjećaj povezanosti s okolišem i omogućuju im da sami odlučuju koliko i što će iskusiti dok istovremeno stvaraju međusobne odnose.

Tijekom izložbe Bauer će imati nekoliko razgovora s posjetiteljima kao dio istraživanja doživljaja radova (metodom fokusnih grupa), a naročito ju zanima uloga senzornih metafora u doživljaju radova te iščitavanju i stvaranju značenja.

Za subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca u Pogonu održat će se razgovor s posjetiteljima, predavanje na temu doktorskog istraživanja slijedi 4. prosinca, a dan kasnije i vodstvo kroz izložbu te druženje s umjetnicom.

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2023. godine doktorirala s temom "Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela". Na likovnoj sceni prisutna je od sredine 90-ih, izlaže i sudjeluje na umjetničkim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Iz njezina se opusa izdvajaju radovi "Sjećanja II", koji je uvršten u putujuću izložbu Ministarstva kulture "Suvremeno hrvatsko kiparstvo" 2009., "Introverti", nagrađen na XII. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2015. "Prekapanja", u programu "Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO" 2019. te intermedijalni rad "Izvedba koja se dira" (u koautorstvu s plesnom umjetnicom Z. Šimičić Mihanović), nagrađen na XIV. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2022.

Autorica je više javnih ambijentalnih skulptura i instalacija među kojima se ističu skulpture "Praspavači" u sklopu projekta LandArt - Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji iz 2005. godine.

Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje od 2016., kao vanjska suradnica, predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a te europske mreže Sculpture Network.