27.11. - 02.12.

Tjedan korejskog filma u kinu Kinoteka

27.11.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Na repertoaru Kinoteke gostuje Tjedan korejskog filma, među Novitete stiže povijesna drama Jeanne du Barry redateljice Maïwenn, prikazuju se restaurirani filmovi Nikše Fulgosija, a Fassbinderov ciklus završava projekcijom njegova omiljenog filma Sumrak bogova Luchina Viscontija...

Tjedan korejskog filma domaćoj publici već tradicionalno predstavlja selekciju recentnijih ostvarenja iz jedne od najuzbudljivijih svjetskih kinematografija: Južne Koreje. Ovogodišnji program sastoji se od pet žanrovski raznolikih naslova, među kojima ističemo Kim Jiyoung, rođena 1982. – adaptaciju istoimenog hit-romana autorice Cho Nam-joo, koji je samo u Koreji prodan u više od milijun primjeraka i koji je nedavno preveden i na hrvatski jezik. Tu je i romantički mjuzikl Život je lijep, koji će vas provesti korejskim šlagerima 70-ih i 80-ih, te Domaćin, uzbudljivi monster movie Oscarom nagrađenog Bonga Joon-hoa, koji se ubraja među njegova najbolja ostvarenja.

Iz Kinoteke napominju da je zbog velikog odaziva službenih uzvanika Bijeg iz Mogadishua u ponedjeljak ipak zatvoren za javnost, no film će biti na rasporedu ponovno 11. prosinca i također besplatan za javnost.

Fassbinder: Sumrak bogova

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg završava njegovim omiljenim filmom: Sumrak bogova. Ovaj film Luchina Viscontija govori o moralnoj raspadu obitelji bogatih industrijalaca za vrijeme uspona nacizma, a zahvaljujući svome dekadentnom koktelu smicalica, ubojstava i perverzija uvrštava ga se među najupečatljivije filmove s kraja šezdesetih. Fassbinder je Sumrak bogova isticao ne samo kao najdraži, nego i najbolji film svih vremena, film koji „za povijest kinematografije znači koliko i Shakespeare za povijest kazališta“. Ništa neobično jer se sličnim temama, likovima, žanrovskim obrascima i režijskim postupcima i sam često bavio.

  • +4
Kinoteka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Noviteti: Jeanne du Barry

Jeanne du Barry uzbudljiva je romantična drama koja govori o ljubavnoj vezi francuskog kralja Luja XV. i djevojke iz radničke klase Jeanne Vaubernier. Glavne ulogu u filmu igraju svestrana francuska glumica Maïwenn, koja potpisuje i režiju, a u ulogu kralja odigrao je Johnny Depp. Film je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu, bio je hit u domaćim kinima, a kritika je posebno hvalila raskošnu rekonstrukciju razdoblja, suptilnu satiričnost i nadahnutu glumu.

U posljednje vrijeme veći interes publike izazivaju hrvatski i regionalni filmovi. Stoga sljedeći tjedan na rasporedu i dalje možete pogledati uzbudljivu povijesnu dramu Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, angažiranu priču o nasilju i otporu Samo kad se smijem Vanje Juranić, komediju Sedmo nebo Jasne Nanut i dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi.

Hrvatska kinoteka: Nikša Fulgosi

Nikša Fulgosi jedan je zanemarenih talenata hrvatske kinematografije, poznat uglavnom po režiji dokumentarnih obrazovnih filmova. U petak u 16:30 sati Kinoteka prikazuje friške restauracije triju od 11 kratkometražnih filmova, koje je snimio za Odeljenje bezbednosti saobraćaja srpskog MUP-a u produkciji kuće Zora film: Opasne igre (13 min), Čuvaj se čašice (17 min) i Drugarstvo na putu (14 min). U ovim filmovima on miješa žanrovske elemente trilera, akcijskog filma i melodrame i obogaćuje ih svojim zaštitnim znakom – duhovitom kozerijskom zaigranošću. Projekcija nastaje u organizaciji Hrvatske kinoteke, a uvod u program održat će filmski kritičar i kustos Željko Luketić i viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Europska filmska nagrada: Sigurno mjesto

Kino Kinoteka jedno je od 75 kina koje u 40 zemalja obilježava Mjesec europskog filma. Tim povodom ponovno se prikazuje Sigurno mjesto, izvrstan debitantski igrani film Jurja Lerotića, koji od svoje premijere na Filmskom festivalu u Locarnu ne prestaje nizati nagrade i priznanja, a za Europsku filmsku nagradu natječe se u kategoriji europskog filmskog otkrića. Ako ste kojim slučajem propustili ovu moćnu priču o mentalnom zdravlju i bratskoj ljubavi, svakako dođite u subotu, 2. prosinca u 16 sati u Kinoteku.

Matineja za odrasle: Napoleon

Sljedeća matineja u subotu u 11 sati bit će namijenjena odraslim gledateljima. Na rasporedu je Napoleon, povijesni spektakl Ridleya Scotta s Joaquinom Phoenixom i Vanessom Kirby u naslovnim ulogama. Riječ je o biografskoj drami o slavnome vojskovođi iz naslova, njegovim vojno-političkim taktikama i burnoj vezi s caricom Josephine. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.