PROVOKATIVNE FOTOGRAFIJE

Izložba Lolita inspirirana djevojkama s Facebooka

30.10.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Izložba 'Lolita', koja će bez dileme uzrujati ponekog roditelja jer je inspirirana provokativnim fotografijama mladih djevojaka objavljenima na Facebooku, otvorena je u America Martin Gallery u Los Angelesu

Da živimo u vremenu koje bi u nelagodu dovelo i Humberta Humberta, lika iz slavnog romana 'Lolita' Vladimira Nabokova, znaju svi aktivni fejsbukovci koji se na dnevnoj bazi susreću s fotoobavijestima iz života prijatelja, znanaca, rodbine i inih.

Upravo su izazovne fotografije mladih djevojaka objavljene na Facebooku inspirirale izložbu umjetnice Diane Gaete, simbolično nazvanu Lolita, prenosi Juxtapoz Magazine.

Gaeta je stupila u kontakt s mladom Parižankom Heidi te je zamolila da joj ustupi neke od svojih i fotografija prijateljica. Unatoč uznemirujućem pristupu, koji neodoljivo podsjeća na zloglasne priče o pedofilima koji vrebaju internetom, umjetnica nije izazvala kritike javnosti. Razlog se možda krije u načinu obrade fotografija koje su joj poslužile kao predlošci za romantizirane crteže.

'Kao ženu oduvijek me zanimao onaj neobični trenutak adolescencije prije nego što djevojka postane žena, kada eksperimentira s vlastitom seksualnošću, ali je još uvijek odiše neiskvarenošću i nevinošću', kazala je Gaeta, dodavši da je njena serija Lolita putovanje kroz vrijeme, kombinacija pop kulture, fantasyja, fotorealizma i provokacije.