'EKVADORSKI DNEVNIK'

Izložba Karine Sladović u Galeriji Vladimir Filakovac

11.02.2021 u 16:57

Bionic
Reading

U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu od 15. veljače bit će izloženi crteži i slike Karine Sladović

Zagrebačka Galerija Vladimir Filakovac predstavlja od 15. veljače izložbu crteža i slika Karine Sladović, ‘Ekvadorski dnevnik’.

Riječ je o autorici koja je u svojim radovima, bilo grafikama, crtežima, akvarelima ili uljima na platnu, utkala pluralizam stilova kao što su ekspresionizam, nadrealizam, lirska apstrakcija, ustvrdio je u predgovoru Svebor Vidmar.

Po njegovim riječima, Sladović je istaknuta animalistica, stoga ne čudi da je za izlaganje odabrala upravo Galeriju Vladimir Filakovac, nazvanu po akademskom slikaru koji je svu slavu stekao zahvaljujući istom senzibilitetu.

Za svoj novi ciklus crteža u kombiniranoj tehnici na papiru i ulja na platnu ta akademska umjetnica inspiraciju je pronašla u Južnoj Americi.

‘Sladović je strastvena avanturistica, proputovala je mnoge kontinente. Upravo takvo bogatstvo iskustva i susreta s raznovrsnim, egzotičnim podnebljima i njihovim žiteljima, bitno je utjecalo na njezine pojedine opuse’, napomenuo je.

Podsjeća kako je u Africi bila inspirirana slonovima, žirafama, skarabejima, u Europi ribama, morskim konjicima, mačkama, ovnovima i konjima, a u Aziji pandama i pticama.

Vidmar ističe kako umjetnica sa svakim svojim radom slavi ljepotu života i otvara nam vrata da se ponovno vratimo svojim unutarnjim korijenima, onima što povezuju sve kontinente i narode u obliku odgovorne slobode.

Izložba će biti otvorena do 11. ožujka.