MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Dior, Laurent, Mugler na velikoj izložbi ‘Moda i strip’

11.02.2021 u 16:48

Bionic
Reading

Izložba 'Moda i strip' iz francuskog Muzeja stripa doputovala je u Muzej za umjetnost i obrt povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj

U Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u četvrtak je stigla izložba ‘Moda i strip’ iz francuskog Muzeja stripa, kojom se obilježava stota obljetnica Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Ta atraktivna i jedinstvena izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa, ističući ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti, najavljeno je iz MUO. Otvara se 21. veljače i moći će se razgledati od 23. veljače do 28. ožujka.

Izložit će se više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

‘Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa’, ističe se u najavi.

Izložba je produkcija Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji čuva više od 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta.

Yves Saint Laurent, Christian Dior, Thierry Mugler

Zagrebačka izložba predstavit će neke od prvih dizajnerskih crteža proslavljenih dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera, koji svjedoče o važnoj crtačkoj tradiciji unutar francuske visoke mode.

Kao izuzetno atraktivni najavljuju se i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije ‘Little Nemo in Slumberland’ prvi put ljubi princezu Slumberlanda, te nikad viđeni strip ‘La Vilaine Lulu’ jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Iz MUO izdvajaju i, iz razdoblja mondrijanovske revolucije, modne skice haljina - slika Yves Saint Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana. Naime, taj poznati dizajner odao je počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima.

Među atraktivnijim izlošcima je i originalna Diorova haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Grafički roman ‘Jeune Fille en Dior’ (Dargaud, 2013.), proslavljene crtačice Annie Goetzinger donosi priču o toj prestižnoj modnoj kući u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, ispričanu kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Izložit će se i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenisice Vans SKS ‘Charlie Brown’ autora Charles Schulza.

Dio izložbe su i lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent.

On je, kao sedamnaestogodišnjak, izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Na izložbi će se moći vidjeti i radovi ilustratora Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, kao i talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair.

Mattotti je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman ‘Dr Jekyll & Mr Hyde’.

Nositelj glavnog vizuala izložbe bit će remek-djelo američkog karikaturista Georgea McManusa, strip ‘Bringing Up Father’ i njegovi glavni likovi Maggie i Jiggs.

Sto godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

Izložba ‘Moda i strip’ u sklopu je šire hrvatsko-francuske suradnje na području stripa, kojeg obje zemlje imaju dugu tradiciju.

Realizirana je u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, te u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

To je jedan od programa kojim će Francuski institut u Hrvatskoj ove godine obilježiti stotu obljetnicu svog osnutka - prije točno stotinu godina, 21. veljače 1921. skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, ‘Francuski institut’, u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Stota obljetnica bit će prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske, ali i vrijednosti otvorenosti i solidarnosti koje su joj temelj i koje su osobito značajne u sadašnjem kontekstu, obilježenom posljedicama svjetske pandemije i potresa koji su pogodili Hrvatsku.