IZBOR DJELA IZ SVIH RAZDOBLJA

[FOTO] Izložba Jerolima Miše 'Od buntovnika do barda' u splitskoj Galeriji umjetnina

11.02.2021 u 16:29

Bionic
Reading

U Splitu je povodom 130. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Jerolima Miše otvorena izložba 'Od buntovnika do barda'

Povodom 130. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Jerolima Miše, u splitskoj Galeriji umjetnina u četvrtak je otvorena izložba ‘Od buntovnika do barda’, koja predstavlja izbor djela iz svih slikarevih razdoblja.

  • +11
Split: Otvorena izložba 'Jerolim Miše: Od buntovnika do barda' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Autorica izložbe dr. Ana Šeparović kaže da joj je drago što je imala priliku u Zagrebu i Splitu prikazati veliki opus koji je odavno kanoniziran kao jedan od najvećih unutar hrvatske likovne umjetnosti. Postavom izložbe htjela je prikazati kako se opus dijeli na dva razdoblja, ne samo u smislu društvenog statusa već i idejno-estetskog.

Kao još neafirmiran slikar koji se bori za svoje mjesto na likovnoj sceni, Miše se buni protiv tradicije i shvaća da kreacija dolazi iz duše i osjećaja tako da djelima koja nastaju u tom periodu nije cilj oblikovna vjernost samom predmetu slikanja nego prikaz jedne duhovne istine, kaže Šeparović. Zato se na slikama iz tog razdoblja vide deformacije, objašnjava.

‘Od 1924. godine nastupa razdoblje barda gdje se on sve više afirmira na društvenoj  ljestvici, te mijenja razumijevanje umjetnosti, pa mu tada imperativ postaje taj objektivan prikaz stvarnosti’, istaknula je.

Osim izložbe i kataloga, rekao je ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Branko Franceschi, tu je i knjiga o Jerolimu Miši objavljena u sklopu edicije o povijesti Moderne galerije s obzirom na to da je taj slikar jedno kratko vrijeme, kao i neki drugi umjetnici, bio ravnatelj te zagrebačke galerije i time dao svoj doprinos.

Ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić rekla je da je tom izložbom dobiven izuzetan presjek rada Jerolima Miše i isto tako jedna suvremena interpretacija koju je ponudila autorica izložbe.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti stotinjak slika i crteža Jerolima Miše koje su dijelovi zbirke dviju galerija i brojnih hrvatskih muzejskih institucija, kao i javnih, te privatnih kolekcija. Usto je izrađen i opsežni katalog koji je objavljen u suizdavaštvu splitske i zagrebačke galerije. Urednica kataloga je viša kustosica Moderne galerije Lada Bošnjak Velagić.

Izložba je organizirana u povodu 130. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Jerolima Miše te 30 godina od njegove posljednje izložbe. U Splitu je realizirana u suradnji sa zagrebačkom Modernom galerijom, gdje je bila postavljena u prosincu i siječnju.

Jerolim Miše rođen je 25. rujna 1890. godine u Splitu. Prvu samostalnu izložbu je imao u Splitu 1914. godine. Bio je u vojsci, ali i radio kao pomoćni učitelj crtanja, kasnije i kao nastavnik crtanja na Kraljevskoj zemaljskoj obrtnoj školi u Zagrebu i na Kraljevskoj prvoj ženskoj realnoj gimnaziji u Zagrebu.

U Beograd se odselio 1938. godine i počeo raditi kao profesor na Umjetničkoj akademiji, a tri godine poslije vraća se u Zagreb gdje postaje profesor na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je radio do mirovine. Za života je izlagao na 24 samostalne izložbe, a nakon smrti priređeno ih je devet. Izlagao je na više od 200 skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor.

Umro je 1970. godine i pokopan je u Splitu.

Izložba će ostati otvorena do 28. ožujka.