'ALBANIJA IZMEĐU DVA SVIJETA'

Izložba jednog od najvećih albanskih fotografa u Splitu

15.04.2016 u 10:49

  • +6

Izložba 'Albanija između dva svijeta'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fotoklub Split/Kristaq Sotiri

Bionic
Reading

'Albanija između dva svijeta' naziv je izložbe starih fotografija svojevremeno jednog od najvećih albanskih fotografa Kristaqa Sotiria (1884 – 1970), a otvorit će se u Galeriji Fotokluba Split (Marmontova 5) u petak, 15. Travnja, u 20 sati

Ovu iznimnu izložbu koja prikazuje ljude i običaje u Albaniji 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća donose nam francuski fotografi – kolekcionari Loïc Chauvin i Christian Raby. Na izložbi će biti izloženo 50 fotografija – reprodukcija sa staklenih negativa koji su se koristili u to vrijeme.

Bespogovorno Kristaq Sotiri pripada obitelji sjajnih albanskih fotografa koji su djelovali prije Drugog svjetskog rata. Iako se njegov rad ne može izjednačiti niti po trajanju ni po obimu s radom fotografske dinastije Marubi, koja sada uživa međunarodno priznanje, tehnička kvaliteta i tematski sadržaj njegovih radova svjedoče periodu velikih promjena, rapidne tranzicije iz Otomanske ere u modernu albansku nacionalnu državu. Doista, svjesno ili ne, Sotirijev rad nosi trag umjetnika koji je bio i produkt i glumac u društvu koje promatra.

Rođen 1884. u malenom selu blizu Korçe u jugoistočnoj Albaniji, Kristaq Sotiri emigrirao je u Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća. Nakon što se obučio za fotografa 1923. se vratio živjeti i raditi u Korçi gdje je otvorio svoj vlastiti fotografski studio. Albanija se taman oslobodila otomanske vlasti, a on je neumoljivo sakupljao fotografije svojih sunarodnjaka idućih 40 godina. Njegove kompleksne, rafinirane i delikatne fotografije su često dragocjene i nostalgične za to razdoblje. One su djelo talentiranog portretnog fotografa, čija kamera je zabilježila albansko međuratno društvo koje pozira u suučesništvu. Za sobom je ostavio zbirku od gotovo 15.000 fotografija.

Izložba će biti otvorena do 3. svibnja 2016.