200 IZLOŽAKA

Izložba Jagode Buić u Muzeju za umjetnost i obrt

17.06.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Jagode Buić, s izborom reprezentativnih radova iz cjelokupnog opusa te hrvatske umjetnice svjetskog ugleda, otvorit će se 20. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), najavljeno je na konferenciji za novinare

Obuhvaćeno je oko 200 izložaka, najviše tapiserija po kojima je prepoznatljiva. Pojedine od njih visoke su oko četiri metara i teške između 200 i 300 kilograma. Predstavljen je i njezin rad u kazalištu, s obzirom da je kao kostimograf i scenograf ostvarila više od 120 projekata diljem svijeta. Prvi put u Hrvatskoj izložit će se čak 26 tapiserija, koje su najvećim dijelom posuđene iz francuskih i hrvatskih muzeja.

Retrospektiva Jagode Buić najveći je projekt MUO-a u prvoj polovici ove godine, istaknuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj tog muzeja. Izrazio je nadu da će izložba biti poticaj povjesničarima i teoretičarima umjetnosti da obrate posebnu pozornost na njezin rad u kazalištu i dizajnu koji, ocijenio se, još nije dovoljno obrađen.

Jagoda Buić, koja proteklih četrdesetak godina djeluje u Francuskoj, rekla je da je ona, s obzirom na karakter radova, uvijek i autorica izložbenog postava. Riječ je o ambijentalnim instalacijama koje su formiraju oko čovjeka i njegova kretanja, dodala je.

Buić je jedina hrvatska umjetnica koja je dobila Grand Prix na svjetskom bijenalu u Sao Paolu (1975.), a njezina djela nalaze se u ponajboljim svjetskim muzejima i galerijama. Izložba u MUO bit će otvorena do 15. kolovoza.